Διεθνή

Τελετή προσάρτησης ή το παράλληλο σύμπαν Πούτιν

Τελετή προσάρτησης ή το παράλληλο σύμπαν Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: thestar/inews

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εκτεταμένη ουκρανική αντεπίθεση και διοργανώνει μάλλον βιαστικά αυτές τις προσαρτήσεις, που υποτίθεται ότι έχουν το νομικό κύρος δημοψηφισμάτων

Προγραμματισμένη για σήμερα στις 4μμ ώρα Ελλάδας είναι η τελετή προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τον δικτάτορα του Κρεμλίνου, μετά τη διεξαγωγή ψευδεπίγραφων δημοψηφισμάτων, που παραποιούν τη βούληση των τοπικών πληθυσμών, και παρά την απομόνωση του Β. Πούτιν από τον δυτικό κόσμο. Αυτή η φιέστα επικοινωνισμού συγκεντρώνει δικαιολογημένα το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου και της διεθνούς κοινής γνώμης, που παρακολουθεί έναν δικτάτορα να επιδίδεται σε εορτασμούς, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και σε πείσμα της διεθνούς κατακραυγής.

Συγκεκριμένα, μια γιγαντιαία οθόνη έχει τοποθετηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, δύο ημέρες μετά τα ενορχηστρωμένα από το Κρεμλίνο «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εκτεταμένη ουκρανική αντεπίθεση και διοργανώνει μάλλον βιαστικά αυτές τις προσαρτήσεις, που υποτίθεται ότι έχουν το νομικό κύρος δημοψηφισμάτων, τα οποία διενεργήθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα ενόπλων και τα οποία περιγράφονται ως «παρωδία» τόσο από το Κίεβο, όσο και από την συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών λαών.

Παρά ταύτα, το απολυταρχικό καθεστώς του Κρεμλίνου επιθυμεί διακαώς να σημειώσει μία νίκη, έστω και αμιγώς επικοινωνιακή, επιχειρώντας να εξωραΐσει την τσαλακωμένη δημόσια εικόνα του στο εσωτερικό της Χώρας.

Έτσι, η ρωσική προεδρία πρόκειται να επισημοποιήσει την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία: του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στο νότο της Ουκρανίας.

Ενδεικτική της επικοινωνιακής σπουδής του Πούτιν είναι ότι ο δικτάτορας του Κρεμλίνου δεν περίμενε καν την έναρξη της σχετικής τελετής κι υπέγραψε, εν τω μέσω της νυχτός, δύο διατάγματα που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία των κατεχόμενων περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε μια ειδική τελετή προσάρτησης, κατά την οποία ο Β. Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει μια «ιστορική ομιλία», όπως ενημέρωσε σχετικά χθες ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η τελετή θα αρχίσει στις 4μμ στην αίθουσα του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, στο Κρεμλίνο, όπου τα ονόματα των ένδοξων συνταγμάτων του ρωσικού στρατού είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα σε μαρμάρινες πλάκες, που βρίσκονται αναρτημένες στους τοίχους.

Επίσης, η ρωσική πρωτεύουσα προετοιμάζεται και για συμπληρωματικές εορταστικές εκδηλώσεις, με την κυκλοφορία στους δρόμους να είναι περιορισμένη και με τη διοργάνωση συναυλίας στο Κρεμλίνο, στην οποία πιθανολογείται η εμφάνιση του Ρώσου Προέδρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι, που εγκατέστησε η Μόσχα στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, είναι ήδη παρόντες στη ρωσική πρωτεύουσα από προχθές.

Αυτό το επικοινωνιακό «show» δεν αρκεί, ωστόσο, για να καλύψει τα ουσιαστικά πολιτικά κενά και αδιέξοδα της στρατηγικής του Πούτιν.

Ο δυτικός κόσμος και οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του αρνούνται να αναγνωρίσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα των δημοψηφισμάτων και, συναφώς, τις τελετές προσάρτησης.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καταδικάζει την «απόλυτη παρωδία» των δημοψηφισμάτων προσάρτησης, λέγοντας: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments