Διεθνή

Nord Stream – Βρετανία: Δύο ειδικά πλοία για την υποβρύχια προστασία των υποδομών της

Nord Stream – Βρετανία: Δύο ειδικά πλοία για την υποβρύχια προστασία των υποδομών της
Οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι οι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές από «δολιοφθορά», χωρίς ωστόσο να κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα

 Η Βρετανία θα αποκτήσει δύο εξειδικευμένα πλοία για την προστασία της υποβρύχιας υποδομής, όπως καλώδια και αγωγούς, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, μετά από διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι οι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές από «δολιοφθορά», χωρίς ωστόσο να κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του κατηγορεί για δολιοφθορά τη Δύση.

Μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, ο Γουάλας μίλησε για «μυστήρια ζημιά» που προκλήθηκε στους αγωγούς, αλλά κατέστησε σαφές ότι θεωρούσε ότι η απειλή για τις υποδομές της Βρετανίας προέρχεται από τη Ρωσία.

“Θα πρέπει να μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία και η υποδομή μας σε τέτοιες υβριδικές επιθέσεις… Το διαδίκτυο και η ενέργειά μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αγωγούς και καλώδια. Η Ρωσία δεν κρύβει την ικανότητά της να στοχεύει τέτοιες υποδομές”, δήλωσε ο Γουάλας.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορώ να ανακοινώσω ότι πρόσφατα δεσμευτήκαμε για δύο εξειδικευμένα πλοία με την ικανότητα να διατηρούν ασφαλή τα καλώδια και τους αγωγούς μας».

Ο Γουάλας είπε ότι το πρώτο «πλοίο έρευνας πολλαπλών ρόλων για πόλεμο στον βυθό» θα αγοραστεί φέτος και θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ το δεύτερο πλοίο θα ναυπηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments