Διεθνή

Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για να επιβιώσουμε το χειμώνα

Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για να επιβιώσουμε το χειμώνα
Η αποξήρανση του ρωσικού φυσικού αερίου, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει την έκρηξη των τιμών στις παγκόσμιες αγορές

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA: International Energy Agency) προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του αυξημένες εντάσεις στις αγορές φυσικού αερίου το 2023. Λόγω «της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης στάσης της Ρωσίας», αλλά και πιθανής αύξησης της κινεζικής ζήτησης LNG στα πλαίσια νέων συμβάσεων.

Η αποξήρανση του ρωσικού φυσικού αερίου, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει την έκρηξη των τιμών στις παγκόσμιες αγορές. Οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται από άλλες πηγές, εισάγοντας μαζικά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κυρίως αμερικανικό και νορβηγικό, με το νορβηγικό να αρχίζει να παίρνει ξεκάθαρα κεφάλη. Εάν χάρη σε αυτή τη στρατηγική διαφοροποίησης, τα αποθέματα φυσικού αερίου ήταν σχεδόν 90% πλήρη στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η Ευρώπη δεν είναι απρόσβλητη σε ενδεχόμενη πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του που μόλις κυκλοφόρησε, ο IEA ανέφερε ότι τα μέτρα εξοικονόμησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμα αυτόν τον χειμώνα για να διατηρηθούν τα αποθέματα σε επαρκή επίπεδα σε περίπτωση συνολικής διακοπής του ρωσικού αερίου.

«Χωρίς μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και εάν διακοπεί τελείως ο ρωσικός εφοδιασμός, οι αποθήκες θα γεμίσουν λιγότερο από 20% τον Φεβρουάριο, υποθέτοντας υψηλό επίπεδο προσφοράς LNG και σχεδόν 5% σε περίπτωση χαμηλής παροχής LNG», προειδοποιεί με ενάργεια ο ΔΟΕ. Μια κατάρρευση των αποθεμάτων σε τέτοια επίπεδα «θα αύξανε τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού σε περίπτωση καθυστερημένης κρίσης», επιμένει η υπηρεσία ενέργειας που συνδέεται με τον ΟΟΣΑ, δηλαδή σε περίπτωση κρίσης που θα εκδηλωνόταν κάπως αργότερα από το προβλεπόμενο.

Μείωση της ζήτησης κατά τουλάχιστον 9%

Για να αποτρέψει αυτό το σενάριο, ο ΔΟΕ πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει «κρίσιμα» μέτρα εξοικονόμησης για να «διατηρήσει τα αποθέματα σε επαρκή επίπεδα μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, μια μείωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου κατά περίπου 9% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, «θα ήταν απαραίτητη για να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα αποθεμάτων πάνω από 25%» σε περιπτώσεις χαμηλότερων εισροών LNG.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 10% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, μια πτώση ρεκόρ, που οφείλεται σε πτώση κατά 15% στον βιομηχανικό τομέα.

Και η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου;

Και ως προς την παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου, αυτή αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% το 2022 και να αυξηθεί μόνο κατά 0,4% το 2023, εκτιμά ο ΔΟΕ.

«Οι προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ζοφερές, κυρίως λόγω της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης στάσης της Ρωσίας, η οποία έχει υπονομεύσει τη φήμη της ως αξιόπιστου προμηθευτή», αναφέρει ο Διευθυντής του IEA για τις αγορές ενέργειας και την ασφάλεια και προσθέτει: «Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ σφιχτές το 2023»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments