Διεθνή

Ο μακρύς Οκτώβριος της Βραζιλίας

Ο μακρύς Οκτώβριος της Βραζιλίας

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα βρέθηκε στην κορυφή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία την Κυριακή, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐρ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι μικρότερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκόποι

Οι κάλπες έδωσαν νικητή, αλλά δεν του έδωσαν και την εξουσία. Οι κάλπες έκλεισαν και μέχρι το τέλος του μήνα, στις 30 Οκτωβρίου, η Βραζιλία θα πρέπει να εκλέξει τον νέο Πρόεδρό της μεταξύ του αριστερού Λούλα και του δεξιού Μπολσονάρου. Ένας ολόκληρος μήνας, που αναμένεται να είναι γεμάτος πολιτικές αντιπαραθέσεις και έριδες.

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα βρέθηκε στην κορυφή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία την Κυριακή, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐρ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι μικρότερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκόποι. Μοιραία, θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας στις 30 Οκτωβρίου μεταξύ του πρώην αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστού ως «Λούλα», και του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου. Οι ελπίδες του Λούλα να κερδίσει τον πρώτο γύρο την Κυριακή διαψεύστηκαν λόγω της υψηλής κινητοποίησης των πολιτών για το πρόσωπο του αντιπάλου του.

Ο Λούλα βρέθηκε στην κορυφή με 48,4% των ψήφων έναντι 43,3%. Κάπου 6 εκατομμύρια ψήφοι διαφορά, σε μια χώρα 213 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, αφού έδιναν στον Λούλα προβάδισμα 14 μονάδων στις προθέσεις ψήφου (50% έναντι 36%) και δεν απέκλειαν τη νίκη από τον πρώτο γύρο, για τον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν την πόλωση

Οι πολιτικοί παρατηρητές πόνταραν σε νίκη του Λούλα με σημαντική διαφορά, αλλά η πολιτισμική δεξιά είναι βαθιά ριζωμένη στη Βραζιλία.

Ο Λούλα χαιρέτησε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με αισιοδοξία, λέγοντας ότι η νίκη του απλά καθυστέρησε κατά τέσσερις εβδομάδες και ότι θα ήθελε τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ με αντίπαλο τον Μπολσονάρου.

«Μπορούμε να συγκρίνουμε τη Βραζιλία που έχτισε με αυτήν που φτιάξαμε εμείς», είπε στους δημοσιογράφους.

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή, δεν δίνουν ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί. Οι αναλυτές περιμένουν την ενίσχυση της πόλωσης, σταδιακά, έτσι ώστε οι δύο υποψήφιοι να κεφαλαιοποιήσουν τις δυνάμεις τους και, εν συνεχεία, να επιχειρήσουν τα ανοίγματά τους και να ανεβάσουν τους τόνους της διαπάλης.

Οι συμμαχίες Μπολσονάρου, η τακτική Λούλα

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου εμφανίσθηκε ήρεμος και σίγουρος, και καταφέρθηκε εναντίον των δημοσκοπικών εταιριών.

«Σκοπεύω να κάνω τις σωστές πολιτικές συμμαχίες για να κερδίσω αυτές τις εκλογές», είπε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τα κέρδη του κόμματός του στο Κογκρέσο καθώς οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι ψήφισαν επίσης την Κυριακή για την Κάτω Βουλή.

Αν και αποχώρησε από την εξουσία πριν από δώδεκα χρόνια με ρεκόρ δημοτικότητας, ο Λούλα προκαλεί πολιτική δυσφορία σε πολλούς, γιατί καταδικάσθηκε για διαφθορά. Η ποινή φυλάκισής του, την οποία εξέτιε κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2018, αναθεωρήθηκε αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο, επιτρέποντάς του να είναι υποψήφιος φέτος.

Ο Λούλα ήταν αρκετά φειδωλός στις λεπτομέρειες των προτάσεών του για τη χώρα και υποσχέθηκε να βελτιώσει την κατάσταση των προλεταριοποιημένων Βραζιλιάνων και της μεσαίας τάξης, όπως είχε κάνει μεταξύ 2003 και 2010, όταν ήταν στην εξουσία. Εκείνη την εποχή, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βγει από την επισφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπολσονάρου ακολούθησε τη νεοσυντηρητική ατζέντα, ήρε ορισμένες περιβαλλοντικές προστασίες και προώθησε πολιτικές κατά των LGBT και κατά των αμβλώσεων. Ενώ η δημοτικότητά του μειώθηκε με την επιδημία Covid – 19, την οποία ονόμασε «γρίπη», και με τα σκάνδαλα διαφθοράς που ανάγκασαν τους υπουργούς να παραιτηθούν, η ψηφοφορία της Κυριακής δείχνει ότι ο πρώην αξιωματικός του στρατού εξακολουθεί να έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments