Κόσμος

ΗΠΑ: Η έφεση “ασυλίας” της τουρκικής Halkbank στο Ανώτατο Δικατήριο

ΗΠΑ: Η έφεση “ασυλίας” της τουρκικής Halkbank στο Ανώτατο Δικατήριο

Πηγή Φωτογραφίας: haberturk

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Νέα Υόρκη άσκησε δίωξη το 2019 σε βάρος της Halkbank, κατηγορώντας την ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για το ξέπλυμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εσόδων από πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Την έφεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η τράπεζα κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και συνωμοσία με σκοπό να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Κατώτερο δικαστήριο είχε απορρίψει το επιχείρημα της τράπεζας ότι επειδή ανήκει στο τουρκικό κράτος καλύπτεται από ασυλία με βάση έναν νόμο του 1976 (τον λεγόμενο Νόμο Ασυλίας Ξένων Κυρίαρχων Οντοτήτων- Foreign Sovereign Immunities Act) που περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων σε προσφυγές εναντίον ξένων χωρών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Νέα Υόρκη άσκησε δίωξη το 2019 σε βάρος της Halkbank, κατηγορώντας την ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για το ξέπλυμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εσόδων από πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα δήλωσε αθώα στις κατηγορίες περί απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνωμοσίας επειδή, σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, χρησιμοποιούσε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εταιρίες-βιτρίνα στην Τουρκία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «άσχημη και αθέμιτη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει δίωξη στην τράπεζα και ζήτησε να απορριφθούν οι κατηγορίες.

Αφού παραπέμφθηκε, η Halkbank ζήτησε να απορριφθούν οι κατηγορίες με βάση τον Foreign Sovereign Immunities Act. Ένας δικαστής και το 2ο Εφετείο της Νέας Υόρκης διαφώνησαν, θεωρώντας ότι η εμπορική δραστηριότητα της τράπεζας δεν καλύπτεται από τον νόμο περί ασυλίας. Η Halkbank προσέφυγε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε τελικά να εξετάσει την υπόθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments