Διεθνή

Βόρεια και Νότια Κορέα: Σύγκρουση «δύο κόσμων»

Βόρεια και Νότια Κορέα: Σύγκρουση «δύο κόσμων»

Πηγή Φωτογραφίας: tovima

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού φέρνει αντιμέτωπες την μονοκομματική σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα με την αντίστοιχη Νότια

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα παίρνει και πάλι ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού φέρνει αντιμέτωπες την μονοκομματική σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα με την αντίστοιχη Νότια, η οποία κινείται προς την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και των πολιτικών θεσμών της, με τη συμπαράσταση της Αμερικής.

Σήμερα, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους σε θαλάσσιους στόχους, προς την πλευρά της Ιαπωνίας, την επομένη της εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Η εκτόξευση αυτή είχε τον χαρακτήρα αντιποίνων.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας και της Αμερικής εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα ως απάντηση στη χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) από τη Βόρεια Κορέα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Είχε διανύσει μια άνευ προηγουμένου απόσταση για δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. Κάθε στρατός εκτόξευσε δύο αμερικανικής κατασκευής πυραύλους «ATACMS» για να χτυπήσει με ακρίβεια έναν εικονικό στόχο, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κοινό Επιτελείο.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ένας πύραυλος της Νότιας Κορέας απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευση.

Την Τρίτη, νοτιοκορεατικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν ήδη πραγματοποιήσει ασκήσεις κρούσης ακριβείας, σύμφωνα με τη Σεούλ, με τη ρίψη βομβών σε εικονικό στόχο στην Κίτρινη Θάλασσα από δύο νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F – 15K.

Η Βόρεια Κορέα ως μη αναστρέψιμη πυρηνική δύναμη και οι ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα έχει υιοθετήσει ένα νέο δόγμα που την καθιστά ως μία «μη αναστρέψιμη» πυρηνική δύναμη και έχει αυξήσει τις εκτοξεύσεις της φέτος. Παράλληλα, έχει εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για πρώτη φορά από το 2017.

Την περασμένη άνοιξη, ο ηγέτης της χώρας και του Εργατικού Κόμματος, Κιμ Γιονγκ Ουν, τόνισε ότι η εκτόξευση του διηπειρωτικού ICBM θα κάνει «όλο τον κόσμο (…) να συνειδητοποιήσει τη δύναμη των στρατηγικών μας ενόπλων δυνάμεων».

Πλέον, υποστηρίζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα είναι «έτοιμη για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, εδώ και μήνες, ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια πυρηνική δοκιμή. Αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί μετά το επόμενο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που εγκαινιάζει τις εργασίες του σε λίγες ημέρες, στις 16 Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, η Βόρεια Κορέα δεν βλέπει αυτό το είδος όπλων ως αποτρεπτικό, ως όπλα που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Η Πιονγκγιάνγκ έχει δοκιμάσει ατομικές βόμβες έξι φορές από το 2006. Η τελευταία και πιο ισχυρή δοκιμή έγινε το 2017, με εκτιμώμενη απόδοση 250 κιλοτόνων.

Πρόσφατα, η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσιγκτον αύξησαν τους κοινούς στρατιωτικούς ελιγμούς, οργανώνοντας τις πρώτες τριμερείς ανθυποβρυχιακές ασκήσεις εδώ και πέντε χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά από μεγάλης κλίμακας ελιγμούς αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ναυτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της χερσονήσου.

Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα για να συμβάλουν στην προστασία της από τη γειτονική της χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments