Διεθνή

Τζόρτζια Μελόνι: Δεν αποκλείει κυβέρνηση “τεχνοκρατών”

Τζόρτζια Μελόνι: Δεν αποκλείει κυβέρνηση “τεχνοκρατών”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το "σημείο εκκίνησης" για την πλήρωση θέσεων είναι τα "προσόντα", κι αν αυτό σημαίνει να βρεθούν "οι καλύτεροι υποψήφιοι εκτός κοινοβουλίου, αυτό σίγουρα δεν θα είναι πρόβλημα", φέρεται να είπε η Μελόνι

 Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας θα περιλαμβάνει προσωπικότητες «υψηλού προφίλ» που μπορεί να μην είναι πολιτικοί καριέρας, είπε στα μέλη του κόμματος την Τετάρτη η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένεται να διοριστεί πρωθυπουργός.

Το κόμμα “Αδέρφια της Ιταλίας” που ηγήθηκε του δεξιού μπλοκ μαζί με τα κόμματα Forza Italia και του League, και κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε ήδη τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους του για βασικές κυβερνητικές θέσεις .

Το “σημείο εκκίνησης” για την πλήρωση θέσεων είναι τα “προσόντα”, κι αν αυτό σημαίνει να βρεθούν “οι καλύτεροι υποψήφιοι εκτός κοινοβουλίου, αυτό σίγουρα δεν θα είναι πρόβλημα”, φέρεται να είπε η Μελόνι σε μια συνεδρίαση του κόμματος, την πρώτη μετά τη νίκη της στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική και δύσκολη θέση για να καλυφθεί, εν μέσω ζοφερών προοπτικών, καθώς η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο και να συνεχίσει να πέφτει μέχρι τα μέσα του 2023.

Τα ονόματα που αναφέρονται επανειλημμένα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν δύο τεχνοκράτες: το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέττα και το στέλεχος της Morgan Stanley Ντομένικο Σινισκάλκο, ο οποίος κατείχε ήδη τη θέση πριν από 18 χρόνια.

Ωστόσο, ο Πανέττα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά και η Μελόνι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Σινισκάλκο, ανέφεραν πολιτικές πηγές στο Reuters.

Ένας άλλος αμφισβητούμενος υποψήφιος, ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του, ανέφερε ξεχωριστή πολιτική πηγή.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να ορκιστεί ήδη αυτόν τον μήνα, θα αντιμετωπίσει μια τρομακτική λίστα προκλήσεων, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανανεωμένη οικονομική επιβράδυνση.

«Αντιμετωπίζουμε πιθανώς την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας», είπε η Μελόνι, σημειώνοντας πως η Ιταλία χρειάζεται «το πιο σεβαστό και υψηλού προφίλ, υπουργικό συμβούλιο».

Ωστόσο, η ηγέτης της δεξιάς είπε ότι βρισκόταν σε επαφή με την απερχόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι -στην οποία δεν συμμετείχαν οι Αδελφοί της Ιταλίας- για να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας.

“Έχουμε στενούς χρονικούς περιορισμούς, αλλά είμαστε έτοιμοι. Και έχουμε τις δεξιότητες και τις δυνατότητες”, είπε η Μελόνι στα μέλη του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments