Ελλάδα

Επικεφαλής Συνοριοφυλάκων Έβρου: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι πιο ντροπιαστικό από τους 92 μετανάστες

Επικεφαλής Συνοριοφυλάκων Έβρου: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι πιο ντροπιαστικό από τους 92 μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε αυτό το σκανδαλώδες ζήτημα, που περιφρονεί και ποδοπατάει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Αισθήματα αποτροπιασμού προκαλεί στην ελληνική και στη διεθνή γνώμη η εικόνα των 92 μεταναστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν γυμνοί στα σύνορά μας στον Έβρο από τις ίδιες τις τουρκικές αρχές.

Σε αυτό το σκανδαλώδες ζήτημα, που περιφρονεί και ποδοπατάει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Ο κ. Χ. Γιαλαμάς ανέφερε ότι έχει μείνει έκπληκτος από το σοκαριστικό γεγονός και το αποτρόπαιο θέαμα, λέγοντας ότι  «δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα».

Σε δηλώσεις, τις οποίες έκανε στο thethesstoday.gr, ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάλκων Έβρου ανέφερε ότι «κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό».

Ο κ. Γιαλαμάς συμπλήρωσε πως «ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα».

Τ. Θεοδωρικάκος: «Βάρβαρη εργαλειοποίηση των μεταναστών»

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι Αφγανοί, στους οποίους προστίθενται και ορισμένοι Σύριοι, και ότι, κατά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για «ένα σοκαριστικό γεγονός», εκδήλωση της «βάρβαρης εργαλειοποίησης των παράτυπων μεταναστών» εκ μέρους της Τουρκίας.

Οι μετανάστες αυτοί οδηγήθηκαν από τις ίδιες τις τουρκικές αρχές στα σύνορα της πατρίδας μας με τον Έβρο, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο να κάνει συγκεκριμένα λόγο για «τρία οχήματα της τουρκικής συνοριοφυλακής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασία τους Πολίτη τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Χθες, η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον Frontex, διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό».

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε, ακόμη, την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για το αποτρόπαιο συμβάν με την παροχή ανάλογου οπτικοακουστικού υλικού.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, πως «όλες οι ανάγκες ένδυσης – σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων (σ.σ.: των 92 μεταναστών) καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές».

 Μηταράκης: Ντροπή για τον πολιτισμό

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, παρενέβη με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Μητάρακης έκανε λόγο για «ντροπή για τον πολιτισμό», αναφερόμενος στην συμπεριφορά των αρχών της Τουρκίας και για ανάγκη ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες, τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments