Διεθνή

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία χάρη στην Τρας

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία χάρη στην Τρας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- РИА Новости Крым

Η Tρας ψάχνει λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά καθώς η "έξοδος" της BOE αφήνει εκτεθειμένο το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν μια νέα ευκαιρία να κρίνουν το οικονομικό πρόγραμμα της πρωθυπουργού Liz Truss τη Δευτέρα, χωρίς την Τράπεζα της Αγγλίας να είναι παρούσα για να αντισταθμίσει τυχόν αναταράξεις, σχολιάζει το Bloomberg.

Σπάνια η πολιτική τύχη μιας ανεπτυγμένης οικονομίας έχει εμπλακεί τόσο πολύ στις διακυμάνσεις της αγοράς. Η βίαιη απόρριψη του δημοσιονομικού σχεδίου της πρωθυπουργού από τους traders έχει ήδη στείλει τη λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ανάγκασε την Τρας να απολύσει τον καγκελάριο Κουασί Κουάρτενγκ, οδηγώντας στην ανατροπή ορισμένων από τις σημαντικότερες φοροελαφρύνσεις της. Τα ερωτήματα σχετικά με το τι θα χρειαστεί για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών και το μέλλον της ίδιας της Τρας είναι επίσης έντονα.

Ο διοικητής της BOE. Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον νέο υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, και συμφώνησαν στη σημασία της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Αυτό συνέβη μετά από μια μη πειστική εμφάνιση της Τρας την Παρασκευή, όπου η πρωθυπουργός αναγνώρισε την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρισκόταν, λέγοντας ότι “πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιονομική μας πειθαρχία”. Η τελευταία παρέμβαση των αξιωματούχων μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσουν τα νεύρα. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι προηγουμένως αδιανόητες κινήσεις της κυβέρνησής της δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να επαναφέρουν τους επενδυτές στο πλευρό τους και, με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της BOE να έχει πλέον λήξει, οι βρετανικές αγορές είναι έτοιμες για ένα ακόμη πυρετώδες ξεκίνημα της εβδομάδας.

“Είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη έχει πληγεί από όσα συνέβησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να χτιστεί”, δήλωσε την Κυριακή ο Ρόχα Κάνα, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της UBS.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης της λίρας αργότερα την Κυριακή θα δώσει μια εικόνα για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά προς το παρόν για να αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς. Αλλά για τους επενδυτές, η αγορά των ομολόγων είναι το κλειδί.

Ενώ το δημοσιονομικό πλαίσιο φαίνεται τώρα πιο υποστηρικτικό με τον Χαντ ως καγκελάριο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον τα επενδυτικά κεφάλαια με γνώμονα το παθητικό, οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και που επιδείνωσαν το selloff στην αγορά χρυσών ομολόγων, είχαν χρόνο για να αποκαταστήσουν τα ταμειακά αποθέματα πριν λήξει το backstop της BOE.

“Σαφώς το μήνυμα που προέρχεται από την κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελεί πηγή στήριξης για την αγορά, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλο μέρος του καθαρισμού από την κοινότητα των LDI εκκρεμεί ακόμη”, δήλωσε ο Κάνα.

Τα βρετανικά gilts θα επαναλάβουν τη διαπραγμάτευση στις 8 π.μ. το πρωί της Δευτέρας στο Λονδίνο. Μια νέα άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερες κινήσεις από την Downing Street, ή ακόμη και ένα νέο σχέδιο στήριξης από την BOE. Οι δημοπρασίες ομολόγων την Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι επίσης αυτές που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε.

Το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε μια ανησυχητική πρόγευση για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Ενώ τα gilts είχαν απολαύσει ένα ισχυρό ράλι καθώς κυκλοφορούσαν φήμες για μια στροφή, έπεσαν μετά την απογοητευτική συνέντευξη Τύπου της Tρας, η οποία δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να καλύψει τη μαύρη τρύπα των δημοσιονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δραματικό selloff της Παρασκευής έστειλε την απόδοση των 30ετών gilts στο 4,78% στο κλείσιμο, πλησιάζοντας το επίπεδο του 5%, το οποίο ορισμένοι θεωρούν ως γραμμή στην άμμο για παρέμβαση της BOE. Οι τίτλοι ταλαντεύτηκαν σχεδόν 60 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες, θυμίζοντας τις εντυπωσιακές κινήσεις που ανάγκασαν την BOE να εισέλθει στην αγορά τον περασμένο μήνα. Η λίρα είχε επίσης μια κακή ημέρα, σημειώνοντας πτώση 1,4%. Πριν από τρεις εβδομάδες, άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ των 1,0350 δολαρίων.

“Η αγορά δεν ενθουσιάστηκε από την εξαιρετικά σύντομη συνέντευξη Τύπου”, δήλωσε ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο. “Μια στροφή είναι απίθανο να αποκαταστήσει την αξιοπιστία όταν αναγκαστεί, ενώ το να πετάξει κανείς τον συνεργάτη του στο έγκλημα κάτω από το λεωφορείο είναι επίσης απίθανο, δεδομένου ότι οι προτάσεις πολιτικής ήταν σαφώς μια κοινή προσπάθεια”.

Καμία υποστήριξη

“Οι προοπτικές τόσο για την πολιτική όσο και για την αγορά παραμένουν αβέβαιες και η κατάσταση συνεχίζει να κινείται γρήγορα”, έγραψε η Daniela Russell, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην HSBC Holdings σε σημείωμα προς τους πελάτες. “Το άμεσο ερώτημα για τους επενδυτές των gilts εξακολουθεί να είναι: πώς θα πλοηγηθεί η αγορά στο τέλος του backstop”.

Η έκτακτη αγορά ομολόγων από την BOE -που ανακοινώθηκε στο επίκεντρο της αναταραχής στην αγορά που ακολούθησε το αποτυχημένο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης – ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την τράπεζα να έχει απορροφήσει ομόλογα ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων λιρών. Παρόλο που αυτό είναι ένα κλάσμα του θησαυροφυλακίου των 100 δισεκατομμυρίων λιρών, έφερε μια μικρή ηρεμία στις ταραγμένες αγορές που τώρα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες ότι η BOE μπορεί να κάνει περισσότερα, με ορισμένους να ζητούν από τον διοικητή να διοχετεύσει την υπόσχεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ.

“Αν η αγορά καταρρεύσει πραγματικά ξανά, δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να αναλάβει και πάλι δράση η BOE”, δήλωσε ο Mαρκ Κέρστεν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Union Investment, στη Φρανκφούρτη. “Αυτή θα μπορούσε να είναι ένα είδος “ό,τι χρειαστεί” στιγμής για τον Μπέιλι”.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας το τέλος των αγορών, ο Μπέιλι δήλωσε ότι η BOE δεν προσπαθεί να κατευθύνει τις αποδόσεις των ομολόγων. “Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού”, είπε. “Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η καλύτερη εκτίμησή μου είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτήσουν ισχυρότερη αντίδραση από ό,τι ίσως πιστεύαμε τον Αύγουστο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments