Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων

Ενεργειακή κρίση: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Στις 20 Οκτωβρίου συνεδριάζουν οι 27 της ΕΕ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση για ένα σύνολο μέτρων - Θολό το τοπίο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της συνόδου των 27 ηγετών στις 20 Οκτωβρίου με αβέβαιη ωστόσο τη συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα προηγηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύνολο μέτρων.

Επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, το Bloomberg αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών».

Επισημαίνει δε, ότι οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι πολέμιοι ανησυχούν ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Το σχεδιαζόμενο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου πρέπει να αποτρέψει την αύξηση της χρήσης του καυσίμου εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης εφοδιασμού, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μια σειρά μέτρων την Τρίτη για να μετριάσει τον αντίκτυπο των περικοπών της Ρωσίας σε εταιρείες και καταναλωτές. Οι Επίτροποι θα συζητήσουν πιθανές λύσεις σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, δήλωσε χαρακτηριστικά η Σίμσον σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Ενώ περισσότερα από τα μισά από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ πιέζουν για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, διαφωνούν σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πώς να το κάνουν. Η πρόκληση για την Κομισιόν είναι να συγκρατήσει το κόστος, αποτρέποντας παράλληλα ζημίες στην κοινή αγορά και αύξηση της ζήτησης για το καύσιμο σε μια εποχή που θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να εξασφαλίσει επαρκή αποθήκευση αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

«Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου, επειδή το φυσικό αέριο δεν είναι διαθέσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι θα εξετάσει το ζήτημα του πλαφόν την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πακέτο με τις προτάσεις της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Η συλλογική αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα περιορίσει τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου, όπως είχε γίνει με τα εμβόλια κατά του Covid19. «Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα μαζί μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα.

Παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται για να υποβάλει ως το τέλος του έτους, τις προτάσεις της, για μια εις βάθος μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου.

Η κ. Σίμσον είπε επίσης ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς. Χωρίς το καρτέλ να αντικαταστήσει την αναμενόμενη πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου που συνδέεται με τις κυρώσεις της ΕΕ, η παγκόσμια αγορά θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ έχει την ευθύνη να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς το κόστος δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία.

Υπογράμμισε επίσης ότι εκείνα τα μέλη του καρτέλ «από περιοχές όπου οι γείτονές τους θα επηρεαστούν σοβαρά θα αισθανθούν αυτή την ευθύνη και θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους».

Αβέβαιη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 20-21 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τρόπους περιορισμού της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

Επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, το Bloomberg αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών».

Επισημαίνει δε, ότι οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι πολέμιοι ανησυχούν ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν μια σειρά βημάτων για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του μπλοκ και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη μόχλευση στη διαπραγμάτευση συμβάσεων φυσικού αερίου.

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του μηχανισμού της ΕΕ για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη θέσπιση νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφού το τρέχον σημείο αναφοράς δεν αντικατοπτρίζει την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες πιθανότατα να εκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι θα έχει προηγηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου στις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες θα δώσουν μια πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το πακέτο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί — και ενδεχομένως τροποποιηθεί — από τους υπουργούς για να τεθεί σε ισχύ.

TTF: Έρχεται νέος δείκτης για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ευρείας υποστήριξης φαίνεται ότι τυγχάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο για την υιοθέτηση ενός νέου δείκτη για την τιμή του φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με προσχέδιο ενός εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα, στη συνάντηση που θα έχουν στις 20-21 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση μιας ενεργειακής κρίσης.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνούσαν να «αναπτύξουν ένα νέο σημείο αναφοράς που να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου».

Το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα εικονικό σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό  συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου να συναλλάσσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με φυσική παράδοση ή χρηματοοικονομική εκκαθάριση. Βάσει ρευστότητας, το TTF είναι ο μεγαλύτερος κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο δείκτης να χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς τιμών φυσικού αερίου.

Οι Βρυξέλλες λένε ότι χρειάζεται ένας νέος δείκτης, καθώς το TTF καθοδηγείται από την προσφορά αγωγών και δεν αντιπροσωπεύει πλέον μια αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG.

Τη σχετική μελέτη για έναν νέο δείκτη τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Ενέργειας η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στις 30 Σεπτεμβρίου, εξηγώντας πως το TTF δείχνει συνεχώς πολύ μεγάλη μεταβλητότητα η οποία δεν συνδέεται με τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και με κερδοσκοπικές κινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments