Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις στο Κίεβο με drones καμικάζι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις στο Κίεβο με drones καμικάζι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες και σωστικά συνεργεία έχουν ήδη σπεύσει επιτόπου

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, λίγο μετά το άκουσμα των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι τα κτίρια κατοικιών στην κεντρική περιοχή Σεφτσένκιβ έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες και σωστικά συνεργεία έχουν ήδη σπεύσει επιτόπου. “Η έκρηξη στην περιοχή Σεφτσένκιβ – στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες ακολουθούν στη θέση τους. Λεπτομέρειες αργότερα. Ο αεροπορικός συναγερμός συνεχίζεται. Μείνετε σε καταφύγια!“, έγραψε σε ανάρτησή του.

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν από τα λεγόμενα «drones καμικάζι», τα οποία είναι φθηνότερα και λιγότερο εξελιγμένα από τους πυραύλους, αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να προκαλούν ζημιές σε στόχους στο έδαφος. Οι βομβαρδισμοί καταγράφονται μία εβδομάδα ακριβώς έπειτα από τα εκτεταμένα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitalii Klitschko δήλωσε στο Telegram ότι αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική συνοικία Shevchenkivskyi του Κιέβου, με μάρτυρα του Reuters να αναφέρει τρεις εκρήξεις.

Η ίδια περιοχή επλήγη από εκρήξεις πριν από μια εβδομάδα, καθώς η Ρωσία διέταξε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον ουκρανικών πόλεων ως αντίποινα για έκρηξη σε γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία – τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ουκρανία το 2014.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov είπε ότι οι σκληρότερες μάχες σημειώθηκαν βόρεια του Bakhmut, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές προελεύσεις στις πόλεις Torske και Sprine τις τελευταίες 24 ώρες.

«(Οι Ρώσοι) αποφάσισαν να περάσουν από το Torske και το Sprine», δημοσίευσε ο Zhdanov στο διαδίκτυο. «Οι θέσεις σε αυτά τα μέρη αλλάζουν χέρια τακτικά».

Ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην περιοχή του Ντόνετσκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές στο διοικητικό κτίριο στην περιφερειακή πρωτεύουσα.

“Ήταν ένα άμεσο χτύπημα, το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Είναι θαύμα που κανείς δεν σκοτώθηκε”, είπε ο Αλεξέι Κουλεμζίν, ερευνώντας τα συντρίμμια, προσθέτοντας ότι όλες οι υπηρεσίες της πόλης εξακολουθούν να λειτουργούν.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ουκρανία στην επίθεση στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία προσαρτήθηκε από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014 μαζί με τμήματα του Ντονμπάς.

Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105, και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments