Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται μείωση 15% – 20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται μείωση 15% – 20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: oyeyeah

Οι μειώσεις αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας, αλλά και στην υπερκάλυψη του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου

Σε μειώσεις της τάξης 15% με 20% αναμένεται να προχωρήσουν οι πάροχοι ρεύματος για τις καταναλώσεις του μηνός Νοεμβρίου, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο, 20 Οκτωβρίου όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία, τα τιμολόγια.

Οι τιμές του Οκτωβρίου που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι κυμαίνονταν από τα 0,558 έως και τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτές επιδοτήσεις.

Τον Σπτέμβριο τα τιμολόγια ρεύματος ήταν τα υψηλότερα του τελευταίου τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο και εφαρμόζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι μειώσεις αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 66%. Η τιμή του είχε πέσει στα 116,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αποκλιμάκωση του TTF εξηγείται αφενός στην υπερκάλυψη του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) αλλά και στη μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα τάνκερ να “συνωστίζονται” στη Μεσόγειο περιμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση των τιμών και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Ένα ανώτατο όριο διακύμανσης αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους

Ένας ακόμη λόγος της πτώσης των τιμών του αερίου είναι και οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επερχόμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments