Διεθνή

LNG: Ουρές τάνκερ στη Μεσόγειο περιμένοντας να ξεφορτώσουν

LNG: Ουρές τάνκερ στη Μεσόγειο περιμένοντας να ξεφορτώσουν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεκάδες τάνκερ προερχόμενο κυρίως από τις ΗΠΑ, είναι αγκυροβολημένα έξω από τις ισπανικές ακτές κυρίως, περιμένοντας να ξεφορτώσουν LNG καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές

Προβλήματα “συντονισμού” μεταξύ των ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη και υποδομών διαπιστώνονται, καθώς τα δεξαμενόπλοια, που θέλουν να ξεφορτώσουν στη Μεσόγειο και ειδικά στους σταθμούς της Ισπανίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο κέντρο για τη διακίνηση αυτής της μορφής ενέργειας, κάνουν ουρές.

Δεκάδες τάνκερ είναι αγκυροβολημένα έξω από τις ισπανικές ακτές κυρίως, περιμένοντας να ξεφορτώσουν LNG καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές όπως δείχνουν νέα στοιχεία του Reuters. Πρόκειται κυρίως για τάνκερ LNG που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς η Αμερική σπεύδει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην προσφορά λόγω των εξελίξεων με τη Ρωσία.

Με το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ως απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις της ΕΕ, η ήπειρος αναζητά τώρα εναγωνίως άλλες πηγές τροφοδοσίας με βασικότερη τη μεταφορά μέσω των ειδικών αυτών πλοίων.

Για να γίνει η μεταφορά αυτή δια θαλάσσης, το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να ψυχθεί στους -162 βαθμούς Κελσίου ώστε να φορτωθεί υγροποιημένο στα τάνκερ με όγκο μικρότερο κατά 600 φορές από τον κανονικό. Στη συνέχεια πρέπει να επαναεριοποιηθεί όταν φτάσει στην ξηρά. Οι τερματικοί αυτοί σταθμοί επαναεριοποίησης LNG είναι πλέον περιζήτητοι με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να καταγράφονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ειδικών ευρών τάνκερ που μεταφέρουν το φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία χρειάστηκε να βρει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, αλλά η άφιξη πολλαπλών φορτίων του καυσίμου έχει αναδείξει την έλλειψη ικανότητας «επαναεριοποίησης» της Ευρώπης, καθώς οι μονάδες που μετατρέπουν το δια θαλάσσης μεταφερόμενο καύσιμο ξανά σε αέριο λειτουργούν στο μέγιστο όριο, σχολίαζε το Reuters.

Εάν το μποτιλιάρισμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, αυτά τα τάνκερ μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το φορτίο τους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υπάρχουν περισσότερα από 35 τάνκερ φορτωμένα με LNG που βρίσκονται στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία αγκυροβολημένα μόνο στον Κόλπο του Κάντιθ στην Ισπανία, αποκάλυψαν στο Reuters παράγοντες της αγοράς και πηγές σε τερματικούς σταθμούς LNG.Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανακοίνωσε ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Ισπανίας, Enagas, η εταιρεία ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει εκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς της.

Σε ανακοίνωσή του, η Enagas ανέφερε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα αναγκών εκφόρτωσης και αποθήκευσης στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης της χώρας αναμένεται να εξακολουθήσουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που επικαλείται το Euroweeklynews, έως τον Ιούλιο του 2022 η Ισπανία είχε ξεπεράσει ακόμη και την Κίνα ως ένας από τους κύριους προορισμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το 7,6% του συνόλου του LNG που εξήχθη παγκοσμίως από την Αμερική την τελευταία πενταετία και ειδικά τώρα, εκφορτώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Χάρη στην μεγάλη ανάπτυξη της σχιστολιθικής εξόρυξης φυσικού αερίου (fracking), οι ΗΠΑ έχουν γίνει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Αν και η Ισπανία είναι ιστορικά ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ, έχει ξεπεραστεί φέτος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, αναφέρουν οι πηγές.

Με την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναδείξει τον ρόλο της Αμερικής ως κύριου προμηθευτή φυσικού αερίου. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, ενώ πελάτες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν γίνει επίσης πελάτες μετά το κλείσιμο των αγωγών από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments