Διεθνή

Η δίδυμη απειλή Πούτιν – Ερντογάν και οι ελπίδες της Ελλάδας

Η δίδυμη απειλή Πούτιν – Ερντογάν και οι ελπίδες της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου (middleeastmonitor/armradio/eurokinissi)

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να κινείται και να λειτουργεί σε δύο ταμπλό, και σε αυτό της Ρωσίας, μέσα από τη συναίνεσή του στην πρόταση του Ρώσου δικτάτορα και σε αυτό της Δύσης, αφού  το ενεργειακό σχέδιο κάθε άλλο παρά αφήνει ανέπαφες τις ευρωπαϊκές χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την από κοινού δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου, κίνηση που συνιστά θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας, σε αυτή τη μεταβατική φάση που διέρχονται η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή κλίμακας στην πολεμική ένταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Βεντάντ Πάτελ δήλωσε ότι «παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «στην περίπτωση της Τουρκίας ειδικότερα, συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να βοηθήσουμε τις δικές τους προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας μακροπρόθεσμα».

Μάλιστα, η αρνητική αυτή τοποθέτηση έναντι της στάσης της Τουρκίας συνοδεύεται από την – όχι τυχαία – αναφορά στο ζήτημα των κυρώσεων, τις οποίες υπενθυμίζουμε ότι ποτέ δεν επικύρωσε η Τουρκία, σε αυτούς τους οκτώ μήνες πολεμικής σύγκρουσης.

«Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας. Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Με εύσχημο τρόπο, ο κ. Πάντελ βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Μόσχας και το θέτει και ως υπόμνηση, αλλά και ως όπλο σε αυτόν τον ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο, κύριος όγκος του οποίου είναι το ενεργειακό πρόβλημα.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε ότι, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία κατά το τριήμερο που μας πέρασε, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ έθεσε, ανάμεσα στα άλλα, το ζήτημα των κυρώσεων και το ενεργειακό πρόβλημα. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, οι συναντήσεις αυτές της κ. Ρόζενμπεργκ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι ΗΠΑ τηρούν μια σαφώς απορριπτική στάση έναντι της συμφωνίας Μόσχας και Άγκυρας και, κυρίως, έναντι του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος συναίνεσε στην πρόταση του Β. Πούτιν σε μία κομβική στιγμή της πολεμικής σύγκρουσης που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό

Ο πολιτικά ετοιμόρροπος Πρόεδρος Ερντογάν, λόγω του δυσθεώρητου πληθωρισμού και της κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, σπεύδει να αποδεχθεί και να υιοθετήσει πλήρως την πρόταση που του είχε απευθύνει ο Ρώσος Πρόεδρος σε πρόσφατη συνάντησή τους σε περιφερειακή διάσκεψη στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε, πριν από μία εβδομάδα, στον Τούρκο ομόλογό του τη δημιουργία ενός «κόμβου αερίου» στην Τουρκία που θα επιτρέπει «παραδόσεις σε άλλες χώρες», ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν δεν αποδέχθηκε την ίδια ημέρα την πρόταση Πούτιν, αλλά διευκρίνισε ότι θα ήταν θετικός στη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου και ενεργειακής πλατφόρμας, ιδιαίτερα εάν η έδρα του κόμβου θα ήταν στη Θράκη, χωρίς καν να διευκρινίζει σε ποιο τμήμα της Θράκης θα πρόκειται.

Η συμφωνία του Τούρκου Προέδρου έρχεται την ίδια ημέρα που διατάσσεται η εκκένωση της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα, δηλαδή όταν αισθάνεται περισσότερο βέβαιος για την πορεία της πολεμικής σύγκρουσης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να κινείται και να λειτουργεί σε δύο ταμπλό, και σε αυτό της Ρωσίας, μέσα από τη συναίνεσή του στην πρόταση του Ρώσου δικτάτορα και σε αυτό της Δύσης, αφού  το ενεργειακό σχέδιο κάθε άλλο παρά αφήνει ανέπαφες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η απειλή και οι ελπίδες της Ελλάδας

Με βάση τα προαναφερόμενα, ο ενεργειακός κόμβος πρόκειται να έχει ως έδρα τη Θράκη. Αυτή είναι η πρόταση του Τούρκου Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του, αν και ο Ν. Πεσκόφ έχει, σε ανύποπτη στιγμή, δηλώσει ότι η Θράκη δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη ως έδρα για αυτό το φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο.

Ο ενδόμυχος και «ρεαλιστικός» στόχος του Ερντογάν ήταν και παραμένει η Θράκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά την αρνητική έκβαση, που θα έχει για την Τουρκία μία αναμέτρηση στο Αιγαίο. Η Θράκη είναι ένας «πραματιστικός» στόχος για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η απειλή για την Ελλάδα καθίσταται έκδηλη, καθώς καταγράφεται η σύσφιξη των σχέσεων ενός δικτάτορα με έναν αυταρχικό ηγέτη και η Θράκη τίθεται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πιθανή τοποθεσία για τον ενεργειακό κόμβο.

Η χώρα μας εναποθέτει ορθά τις ελπίδες της στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό παράγοντα. Ο δυτικός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτος. Ήδη, υπάρχει η απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας και Ρωσίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ, την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειές μας για την επίτευξη ενεργειακής συμφωνίας και  τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments