Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία για τη Γάζα – Κατάπαυση Πυρός και Απελευθέρωση Ομήρων υπό την Πίεση Τραμπ

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία για τη Γάζα – Κατάπαυση Πυρός και Απελευθέρωση Ομήρων υπό την Πίεση Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/View of armed tank used in combat and war time

Η «Κίτρινη Γραμμή» και η Ιστορική Συμφωνία Φέρνουν Ελπίδα για Τέλος του Πολέμου

Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Οκτωβρίου 2025 την πρώτη φάση της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού μέσω X. Η συμφωνία, που υπογράφηκε στην Αίγυπτο υπό την πίεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί ορόσημο για τον τερματισμό του πολέμου που έχει αφήσει 42.000 νεκρούς και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα από τον Οκτώβριο 2023. «Η απελευθέρωση όλων των ομήρων – ζωντανών και νεκρών – είναι η αρχή της ειρήνης», δήλωσε το γραφείο Νετανιάχου, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ιστορική στιγμή» σε συνέντευξη στο Channel 12, ζητώντας «ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Συμφωνία: Λεπτομέρειες και η «Κίτρινη Γραμμή»

Η πρώτη φάση της συμφωνίας, μέρος του 20-σημείου σχεδίου Τραμπ, προβλέπει:

  • Απελευθέρωση ομήρων: Από τους 47 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς (από 251 στις 7/10/2023), 20 ζωντανοί και 28 σοροί θα επιστραφούν εντός 72 ωρών από την έναρξη της κατάπαυσης πυρός (13 Οκτωβρίου).
  • Ανταλλαγή κρατουμένων: Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 2.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 250 ισόβιων.
  • Κίτρινη γραμμή: Οι IDF αποσύρονται από 155 τ.μ. (60% της Γάζας), διατηρώντας έλεγχο 210 τ.μ. (40%), συμπεριλαμβανομένων συνόρων και Rafah Crossing (ανοιχτό προς Αίγυπτο).

Η «κίτρινη γραμμή», παρουσιασμένη από τον Τραμπ στις 4 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει αποχώρηση από Γάζα Σίτι και Netzarim Corridor, με IDF να παραμένουν εντός Λωρίδας. «Οι όμηροι θα είναι στο Ισραήλ τη Δευτέρα», δήλωσε η Σος Μπεντροσιάν, εκπρόσωπος Νετανιάχου, στο AFP. Ο Τραμπ, ωστόσο, σημείωσε ότι «κάποιες σοροί ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστούν» (Truth Social).

Διπλωματική Πίεση: Ο Ρόλος του Τραμπ

Ο Τραμπ, με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον απεσταλμένο Steve Witkoff, πίεσε για τη συμφωνία, αξιοποιώντας δεσμούς από τις Abraham Accords (2020). Οι διαπραγματεύσεις, με κέντρο το Μαϊάμι και την Αίγυπτο, έπεισαν τη Χαμάς μέσω Κατάρ και Αιγύπτου. «Ο πόλεμος τερματίζεται πλήρως», δήλωσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια (Χαμάς), με εγγυήσεις ΗΠΑ για «Παλαιστινιακό Κράτος» και €10 δισ. για ανοικοδόμηση. Ο Γεδεών Σάαρ, Ισραηλινός ΥΠΕΞ, τόνισε: «Η απελευθέρωση ομήρων βάζει τέλος στον πόλεμο».

Αντιδράσεις και Εμπόδια

Η συμφωνία πέρασε από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, παρά την αντίθεση του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (άκρα δεξιά), που κατηγόρησε για «υποχώρηση». Η Χαμάς ζητά «πλήρη αποχώρηση IDF» στη φάση 2, ενώ ο Αμπάς κάλεσε για «διάλογο» με Ισραήλ. Φημολογείται ταξίδι Τραμπ σε Ιερουσαλήμ (13-15 Οκτωβρίου) για επιβεβαίωση. «Η συμφωνία είναι εύθραυστη, αλλά ιστορική», σχολίασε η Al Jazeera (10 Οκτωβρίου).

Βήμα για Ειρήνη

Η έγκριση της συμφωνίας, με την κίτρινη γραμμή και την απελευθέρωση ομήρων, ανοίγει δρόμο για ειρήνη μετά από 42.000 νεκρούς και 1,9 εκατ. εκτοπισμένους (UNRWA). Η πίεση Τραμπ και η διπλωματία Κούσνερ δείχνουν ότι η Γάζα μπορεί να δει φως – αν κρατήσει η εκεχειρία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments