Διεθνή

Η πολιτική ενηλικίωση της Μελόνι

Η πολιτική ενηλικίωση της Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/La stampa/Reuters

Προχθές, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε τη δημόσια θέση της υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ρωσίας του δικτάτορα Β. Πούτιν

Έχοντας υπερβεί προ πολλού τα όρια της γραφικότητας και της επιδεικτικής αγραμματοσύνης, ορισμένοι εναπομείναντες εξακολουθούν να αποκαλούν την νέα Πρωθυπουργό της Ιταλίας «ακροδεξιά» και να χαρακτηρίζουν συλλήβδην τον τρικομματικό συνασπισμό εξουσίας «ακροδεξιό». Ακροδεξιός λοιπόν ο Μπερλουσκόνι, ακροδεξιά η Μελόνι, ακροδεξιός ο Σαλβίνι. Τα γεγονότα όμως είναι ξεροκέφαλα και είτε επιβεβαιώνουν, είτε διαψεύδουν έναν ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, αντί η νέα πρωθυπουργός της γείτονος να διατάξει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου και να επιβάλει αντισυνταγματικά την αναστολή ατομικών δικαιωμάτων και δημοσίων ελευθερίων, που κατοχυρώνονται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας, η Μελόνι επιδεικνύει την πλήρη συμμόρφωσή της στους δημοκρατικούς κανόνες, που θέτει το συνταγματικό κείμενο.

Έτσι, χθες, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και, σήμερα, ορκίσθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρινάλιο, με βάση όσα μεταδίδει η διεθνής ειδησεογραφία. Πρόκειται για την πρώτη, ορατή διά γυμνού οφθαλμού, απόδειξη ότι η Μελόνι ενηλικιώνεται πολιτικά, αφομοιώνοντας τη λογική των κυρίαρχων θεσμών.

Προχθές, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε τη δημόσια θέση της υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ρωσίας του δικτάτορα Β. Πούτιν, ο οποίος είχε προηγουμένως μεθοδεύσει εκείνες τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που του επιτρέπουν ουσιαστικά την εφ’ όρου ζωής παραμονή στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως η Ιταλία παραμένει εντός του ΝΑΤΟ. Η ακριβής δήλωση, όπως μεταδίδεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης και πληροφόρησης Euronews, έχει ως εξής: «Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Η Ιταλία, με εμάς στην κυβέρνηση, δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης, ένα αφερέγγυο έθνος που τόσο επιθυμούν όσοι μας κατακρίνουν. Θα ενισχύσει την αξιοπιστία της και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, θα ζητήσω να είναι σαφείς όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο πρώτος κανόνας μιας κυβέρνησης πολιτικών με ισχυρή εντολή από τους Ιταλούς, είναι να σεβαστεί το πρόγραμμα που ψήφισαν οι πολίτες».

Από εκεί και πέρα, ως μια τυπική μέση Ιταλίδα, η Μελόνι εξυμνεί τις αρετές της οικογένειας ως κοινωνικού θεσμού και επαινεί την μητέρα και τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει να αναθρέψει τα παιδιά της. 

Ακροδεξιά στοιχεία

Ακροδεξιές ενδείξεις εντοπίζονται στο πρόγραμμα αλλά και στις ημέρες ενός κυβερνητικού της εταίρου, στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Πιο ειδικά, η Μελόνι ήταν νοσταλγός του ολοκληρωτισμού του Μουσολίνι, υπήρξε οργανωμένη νεοφασίστρια, γεγονός που την τοποθετούσε αυτομάτως στα άκρα δεξιά του κομματικού – πολιτικού συστήματος. Ήταν νεοφασίστρια, αλλά δεν είναι, εκτός αν έχει κρυμμένη κάποια κυβερνητική ατζέντα επανόδου σε ακροδεξιούς ολοκληρωτισμούς, η οποία μας παραμένει, προς το παρόν, άγνωστη.

Ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια δηλώνει πλέον «φιλελεύθερος» και, άρα, «κεντρώος», αλλά το ζήτημα προκύπτει στα σοβαρά – μακάρι οι εξελίξεις να διαψεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο – με τον Ματέο Σαλβίνι, τον ομοσπονδιακό γραμματέα της Λέγκας του Βορρά.

Με βάση το πρόγραμμα και τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, η σκληρή αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική εγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το ακροδεξιό σύνορο, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί και για τον συχνά ομοφοβικό λόγο που εκφέρει, στοιχείο σύγκλισης με παλαιότερους λόγους της σημερινής Πρωθυπουργού, η οποία μόλις ανέλαβε τα κυβερνητικά της καθήκοντα.

Σε κατακλείδα, η εξίσωση «δεξιός = ακροδεξιός», όπως και «αριστερός =  ακροαριστερός» δεν είναι μόνον επιστημονικά έωλη, αλλά και δημοκρατικά επικίνδυνη και – ευρύτερα – πολιτικά επικίνδυνη για τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου, οι οποίες, εξ αντανακλάσεως, αυθαίρετα αποκαλούνται και ως «ακροκεντρώες», σε αυτόν τον πόλεμο ετικέτας και χαρακτηρισμών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments