Οδηγός

Εθνική Σύνταξη: Οι μεταβολές στις οποίες οδηγεί η αύξηση του 7%

Εθνική Σύνταξη: Οι μεταβολές στις οποίες οδηγεί η αύξηση του 7%

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Άνοδος της εθνικής σύνταξης στα 411 ευρώ θα προκύψει λόγω της αύξησης κατά τουλάχιστον 7%

Άνοδος της εθνικής σύνταξης στα 411 ευρώ θα προκύψει λόγω της αύξησης κατά τουλάχιστον 7% που θα δοθεί στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το υπουργείο Εργασίας έχει δηλώσει ότι οι αυξήσεις θα δοθούν τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη, όμως υπάρχει κίνδυνος μειωμένων αυξήσεων, ειδικά για όσους θα συνταξιοδοτούνται από το νέο έτος και μετά, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ανταποδοτικής σύνταξής τους.

Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι η ανταποδοτική σύνταξη προκύπτει ως αποτέλεσμα των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι προκύπτει μέσος όρος συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας 20ετίας. Αποτελεί ερωτηματικό, λοιπόν, πόσο θα επηρεαστούν θετικά οι συντάξιμες αποδοχές, λόγω υψηλού πληθωρισμού, μόνο κατά το ένα από τα 20 έτη αναφοράς, δηλαδή το 2022.

Συντάξεις: Αυξήσεις για 2,6 εκατ. συνταξιούχους 

Η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022. Η δεύτερη αναπροσαρμογή θα συντελεστεί το Φθινόπωρο του 2023, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ-πληθωρισμό του 2022. Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό. Προβλέπονται εκ του νόμου δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής βάσει του πληθωρισμού.

Θα ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η οριζόντια αύξηση του 7%. Τονίζεται ότι τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται. Η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο. Πάντως η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023.
Έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ το 2023 από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό.

Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments