Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: «Κλειδώνουν» οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Προϋπολογισμός 2023: «Κλειδώνουν» οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κλειδώσουν οι προβλέψεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κλειδώσουν οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ρευστότητα  που υπάρχει στo διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το θετικό momentum και θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό μεταβολής της ελληνικής οικονομίας και το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 θα υπερβεί σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν ότι η ανάπτυξη του 2022, θα κινούνταν στο 5,3%. Τραπεζικοί κύκλοι πάντως τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ για εφέτος πάνω από το 6%.

Την επόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πώς θα κινηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά μία σειρά από σημαντικές μεταβλητές, οι οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν την τελική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Οι μεταβλητές αυτές έχουν να κάνουν με την πορεία των τιμών της ενέργειας, την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ.

Αμέσως μόλις υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις, σε συνδυασμό και με τα δεδομένα που υπάρχουν από το εσωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην οριστική σύνταξη του κειμένου που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, ο ρυθμός ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά κλειδώνει κοντά στο 2% και αυτό διότι η Ελλάδα έρχεται από μία πολύ καλή χρονιά, όπως είναι το 2022, με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η νέα πρόβλεψη θα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο του Οκτωβρίου και εκτιμούσε την ανάπτυξη στο 2,1%.

Που αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για την φετινή χρονιά, αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί, με την νέα πρόβλεψη να τον βλέπει στο περιοχή του 10%, από 8,8% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο. Επίσης αλλαγή επί τα χείρω, λόγω της διεθνούς συγκυρίας αναμένεται να υπάρξει στην πρόβλεψη για το πληθωρισμό του 2023. Έτσι αυτή θα υπερβεί το 3% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο και θα βρεθεί στην περιοχή του 5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments