Αθλητισμός

Ολυμπιακός: Πάμε για κορυφαία 5αδα ευρωλίγκας

Ολυμπιακός: Πάμε για κορυφαία 5αδα ευρωλίγκας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Πειραιώτες δεν ανέχτηκαν να απειληθούν με τρίτη σερί ήττα στο σπίτι τους, πάτησαν όλα τα κουμπιά που χρειάζονταν για να ξεπαστρέψουν την Παρτίζαν, οδηγώντας τους Σέρβους σε μονοπάτια θυμού, γκάφας και τούβλων

Τρίτη συνεχόμενη ήττα στο σπίτι του θα ήταν για τον Ολυμπιακό κάτι… αχώνευτο. Κάτι πέρα από την μπασκετική λογική ακόμη κι αν μιλάμε για μια διοργάνωση που δεν χρωστάει σε κανέναν στο να κυλήσουν όλα λογικά. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

View this post on Instagram

A post shared by Olympiacos B.C. (@olympiacosbc)

Μετά το αρχοντικό πέρασμα της Μονακό και το αναπάντεχο διπλό της Βαλένθια, το τελευταίο που θα ήθελαν να ζήσουν στο λιμάνι, θα ήταν να δουν και την Παρτίζαν να κερδίζει. Δεν το έζησαν και φρόντισαν για αυτό. Δούλεψαν καλά. Λειτούργησαν σωστά στα σημαντικά σημεία της αναμέτρησης και απέφυγαν τις κακοτοπιές.

Τώρα μέσα στα αποδυτήρια με το 5-2 ρεκόρ, έχει περάσει σίγουρα και η σκέψη “τι βλακεία κάναμε με τη Βαλένθια”. Επειδή όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και οι ήττες είναι για να γίνονται μαθήματα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας είναι να τα βάλουν κάτω όλα, τα θετικά και τα αρνητικά και να συνεχίσουν το ταξίδι.

Η Παρτίζαν επέλεξε σε μια εβδομάδα – γιαούρτι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ (ο καθένας έκανε ό,τι γούσταρε με τα ρόστερ και τις εθνικές ομάδες) να αφήσει τους Σέρβους στην Εθνική και να πάει με τους ξένους της στην EuroLeague. Όσοι βέβαια θεωρούσαν ότι οι Σέρβοι θα εμφανίζονταν στο παρκέ με τίποτα μπασκετικά… παρτάλια, μάλλον δεν θα βλέπουν και πολύ μπάσκετ.

Για να κερδίσεις μια ομάδα με ποιοτικούς ξένους (αυτοί έπαιξαν συν τον Βούκσεβιτς) που απειλούν με ποικιλία, πρέπει και να αποκτήσεις επιθετικότητα που θα τους ρημάξει, αλλά και κυρίως να βρει όλη την αμυντική διάθεση ώστε να τους αναγκάσεις να σουτάρουν με πίεση, με επιπολαιότητα και να μην χάνουν κάθε ψυχραιμία με την μπάλα στα χέρια. Αυτά τα έκανε καλά ο Ολυμπιακός και ξεπάστρεψε την αντίπαλό του.

Το ξεκίνημα στο ματς έμοιαζε με αυτό κόντρα στην Βαλένθια και το γράφω αυτό μόνο και μόνο για να καταδείξω την διαφορετικότητα στην αντίδραση των πάντων. Ο ενθουσιασμός του ματς με τους Ισπανούς δεν υπήρχε. Και η απειλή από την Παρτίζαν θα ήταν πάντα εκεί, αν της παραχωρούσαν δικαιώματα.

Α, μην το ξεχάσω. Δεν ήταν ίδιο το rotation, αφού ο Μπαρτζώκας επανέφερε τον Κάναν, ο οποίος μάλιστα ήταν και ιδιαιτέρως ενεργός. Περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό παιχνίδι ως τώρα. Με τη Βαλένθια είχε τον Μακ Κίσικ στην πεντάδα. Ο τεχνικός των νταμπλούχων αυτή την φορά άλλαξε κόσμο στο τέλος της περιόδου.

Εντελώς άλλη ομάδα στο παρκέ, απλά ο Σλούκας βρισκόταν από νωρίς γιατί είχε πάρει την θέση του Γουόκαπ που φορτώθηκε δυο φάουλ. Ο Αμερικανός επηρεάστηκε πολύ από αυτό, οι επιδόσεις του και οι επιλογές του δεν ήταν όπως σε προηγούμενα ματς.

Όλο το ζήτημα λοιπόν, ήταν, πως θα συνέχιζε ο Ολυμπιακός να είναι ουσιαστικός. Διάρκεια, δύναμη και συνοχή η οποία έχει εξαφανιστεί μια εβδομάδα πριν. Η Παρτίζαν ως μονάδες, έχει καλύτερους παίκτες από τη Βαλένθια. Αλλά σημασία έχει πάντα πως κινείται το σύνολο και επίσης σε τι κατάσταση είναι ο αντίπαλος.

Ο Μπαρτζώκας δεν δίστασε να απαντήσει και στο ψηλό σχήμα του Ομπράντοβιτς άμεσα. Ξανάδαμε Βεζένκοβ – Πίτερς μαζί στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου. Και είναι κάτι που πρέπει να βλέπουμε συχνά. Αντί να σε ποστάρουν, πόσταρέ τους εσύ. Ειδικά όταν μπορεί να βγει το σχήμα και στην άμυνα. Αν είχε γίνει με την Βαλένθια, δεν θα έχανε ο Ολυμπιακός. Τέλος πάντων, πάει πέρασε αυτό…

Ο Λάρυ και η σαλάτα

Ένα καλό στην τελική που έκανε η Παρτίζαν στον Ολυμπιακό είναι ότι δεν τον άφησε να ησυχάσει. Δεν αισθάνθηκαν ποτέ σίγουροι στο ΣΕΦ και αυτό λειτούργησε υπέρ της αυτοκυριαρχίας και της αυτοσυγκέντρωσης. Οι Σέρβοι πήραν 4 πόντους σε δέκα δεύτερα στην λήξη του ημιχρόνου!

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις τι μπορεί να πάθεις με μια χαλάρωση ή με μια λάθος επιλογή. Για άλλη μια φορά να σκεφτείτε όλο αυτό ξεκίνησε μετά από τάιμ άουτ. Είχε τη μπάλα η ομάδα και έγινε λάθος σε επαναφορά. Και μετά καπάκι, κάνουν φάουλ μετά από… τρελή baseball πάσα του Βούκσεβιτς, όπου η μπάλα παρότι κατέβηκε με χιόνι, πήγε στα χέρια του Νάναλι που κέρδισε τις βολές.

Γιατί το αναλύουμε; Μα όταν θες να κάνεις πορεία, αυτές οι λεπτομέρειες, οφείλουν να δουλεύονται. Νοέμβριο έχουμε, αλλά αν συμβούν την άνοιξη, μπορεί να σε… κρεμάσουν. Και δεν είναι η πρώτη φορά φέτος, που η ομάδα τα κάνει… σαλάτα, μετά από τάιμ- άουτ και με δική της επαναφορά.

Όλα αυτά βέβαια, σβήνουν και ξεχνιούνται μέσα σε ένα ματς, αν μπορέσεις να του… βάλεις φωτιά. Σε ένα διάστημα λοιπόν που οι Σέρβοι έδειξαν να ελέγχουν τον ρυθμό και ο Παπαπέτρου να πραγματοποιεί μια μεστή και σοβαρότατη εμφάνιση, ήρθε ο Λαρεντζάκης να σηκώσει το ΣΕΦ όρθιο.

Με βουτιές, με γκολ – φάουλ με τρίποντα, ακόμη και με μη πάσες, αφού σε μια οργανωμένη φάση ο κακομοίρης ο Βεζένκοβ έμεινε να περιμένει την πάσα του συμπαίκτη του, ο οποίος τσατισμένος με τον εαυτό του, έκανε και μια βόλτα ανάμεσα στα δημοσιογραφικά που είναι στο πέταλο. Έβαλε την… έξτρα σάλτσα ο Λάρυ και νοστίμεψε το φαγητό.

Και όταν έπρεπε για άλλη μια φορά, το φαγητό αυτό να διατηρηθεί και να μην απειληθεί από οποιαδήποτε παρέμβαση, πήρε την μπάλα ο Σλούκας, καθοδήγησε τους πάντες όπως ξέρει και όταν έγινε αλλαγή, ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, καταχειροκροτήθηκε από το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο σε αυτό το παιχνίδι και οι ποιοτικοί του μπασκετμπολίστες, τα έκαναν όλα σωστά και απλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments