Ελλάδα

Το διπλό θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates – Όλο το παρασκήνιο

Το διπλό θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates – Όλο το παρασκήνιο
Πώς εκτυλίχθηκε το θρίλερ με τις δύο πτήσεις της Emirates - Το χρονικό

Λήξη συναγερμού σήμανε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αεροπλάνο της Emirates που αναγκάστηκε να επιστρέψει το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, με δύο F16 στο πλευρό του που απογειώθηκαν για να το συνοδεύσουν πίσω στα Σπάτα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν εντοπίστηκε το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την CIA, ανέφεραν ότι σε μια από τις δύο πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

Για την υπόθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επικοινωνία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι «το πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο”.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν, μετά από πληροφορίες της CIA, που αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από την ΕΥΠ, ότι σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος Άραβας, μία πτήση καθηλώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος και η δεύτερη επέστρεψε στην Αθήνα, συνοδεία δύο μαχητικών F16, με αποκλειστικό διαδρομή πάνω από τη θάλασσα, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στο Ελ. Βενιζέλος έχει λειτουργήσει η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, ενώ οι επιβάτες της πτήσης προς Ντουμπάι ελέγχθηκαν διεξοδικά, όπως και οι αποσκευές τους, χωρίς να βρεθεί κάτι το ύποπτο. Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ οι επιβάτες άρχισαν να επιβιβάζονται και πάλι στο αεροπλάνο – και η πτήση θα πραγματοποιηθεί με πάνω από τρεις ώρες καθυστέρηση.

Η δεύτερη πτήση, η ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία, όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους, κι έτσι το αεροσκάφος επέστρεψε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνοδευόμενο από δυο  F-16 ενώ πέταξε αποκλειστικά πάνω από τη θάλασσα.

Η πτήση για Ντουμπάι

H πτήση για το Ντουμπάι ήταν προγραμματισμένη να φύγει από Αθήνα στις 17:55. Οι  επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς το διάδρομο απογείωσης. Ωστόσο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος.

Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στο χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Ωστόσο, αντί να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για ανάλογες περιπτώσεις, που θέλει τους επιβάτες να πηγαίνουν απλά προς την αίθουσα αναμονής, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο (αναγκάστηκαν να βγάλουν μέχρι και τα παπούτσια τους) παρουσία δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά.

‘Ολα αυτά προκάλεσαν ντόμινο στη λειτουργία του αεροδρομίου, καθώς όλες πτήσεις προς αναχώρηση ακινητοποιήθηκαν, ενώ όσες ήταν προς προσγείωση χρειάστηκε να κάνουν κύκλους…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments