Διεθνή

Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία

Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου tass/atlanticcouncil

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να έχουν επιστρέψει στη Λευκορωσία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν επίκειται νέα εισβολή στην Ουκρανία από τον Βορρά - ή εάν η Μόσχα, με τη βοήθεια του Μινσκ, απλώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του Κιέβου

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται μια έντονη στρατιωτική κινητικότητα στα βόρεια της Ουκρανίας, στα σύνορα με την Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας. Η Ουκρανία εκφράζει ανησυχίες για πιθανή επίθεση μέσω των λευκορωσικών συνόρων, αλλά ειδικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους του Πούτιν, ο οποίος βλέπει τις εδαφικές του κατακτήσεις να μειώνονται στο ουκρανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, όταν η Ρωσία διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία τον Φεβρουάριο, και οι δύο χώρες τις περιέγραψαν ως αμυντικού χαρακτήρα, με στόχο την απόκρουση εξωτερικής επιθετικότητας, συγκεκριμένα από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.

Όταν τελείωσαν οι ασκήσεις, πολλοί από τους 30.000 Ρώσους στρατιώτες που στάθμευαν στη Λευκορωσία τοποθετήθηκαν στα ουκρανικά σύνορα ως μέρος της εισβολής του Προέδρου Πούτιν.

Η ρωσική εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Νέες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την Υπηρεσία REL στη Λευκορωσία δείχνουν ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να έχουν επιστρέψει στη Λευκορωσία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν επίκειται νέα εισβολή στην Ουκρανία από τον Βορρά – ή εάν η Μόσχα, με τη βοήθεια του Μινσκ, απλώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του Κιέβου .

Σύμφωνα με τον Μαρκ Κάνσιαν, στρατιωτικό αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον, «οι Ρώσοι δεν έχουν αρκετή μαχητική ισχύ για να εξαπολύσουν επίθεση από τη Λευκορωσία και δεν υπάρχουν ουκρανικά ζωτικά σημεία κοντά. Οι Ρώσοι, πιθανότατα, θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή των Ουκρανών».

Ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα θα σταθμεύσουν στη Λευκορωσία, αλλά διευκρίνισε ότι ήταν για αμυντικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας, χωρίς στοιχεία, ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επίθεση.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας είπε ότι 9.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν παράλληλα με τις λευκορωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει έως και 20.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, μια δύναμη αρκετά μεγάλη για να επιχειρήσει εισβολή.

Η Ουκρανία είπε ότι θα αναπτυχθούν όχι μόνο σε βάσεις, αλλά και σε μη στρατιωτικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών, υπόστεγων και εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό θα καθιστούσε δύσκολο τον προσδιορισμό του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία με βάση μόνο δορυφορικές εικόνες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία μπορεί να είναι μια προσπάθεια του Μινσκ και της Μόσχας να αποσύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την αντεπίθεσή τους στα ανατολικά και νότια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments