Διεθνή

Τζέρεμι Χαντ: Αυξήσεις φόρων για όλους και μείωση των δαπανών λίγο πριν τον προϋπολογισμό

Τζέρεμι Χαντ: Αυξήσεις φόρων για όλους και μείωση των δαπανών λίγο πριν τον προϋπολογισμό

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Ο Χαντ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία του ως υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, μετά το χάος του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας

Όλοι θα πληρώνουν «λίγο περισσότερο φόρο» μετά τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου, είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ζητώντας από όλους να κάνουν θυσίες.

Προειδοποιώντας για σοβαρές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ο Τζέρεμι Χαντ είπε ότι θα ληφθούν «πολύ δύσκολες αποφάσεις», αλλά ισχυρίστηκε ότι το σχέδιό του θα δείξει το δρόμο σε «δύσκολες στιγμές».h

Ο Χαντ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία του ως υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, μετά το χάος του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας. Το Ίδρυμα Resolution εκτίμησε το Σάββατο ότι η «Trussonomics» είχε κοστίσει στη Βρετανία περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες.

Μιλώντας στο Sky News, ο Χαντ είπε: «Λοιπόν, όλοι θα πληρώσουμε λίγο περισσότερο φόρο, φοβάμαι… αλλά δεν θα είναι απλώς κακά νέα. Νομίζω ότι αυτό που ο κόσμος αναγνωρίζει είναι ότι αν θέλεις να δώσεις στους ανθρώπους εμπιστοσύνη για το μέλλον, πρέπει να είσαι ειλικρινής για το παρόν και πρέπει να έχεις ένα σχέδιο και αυτό θα είναι ένα σχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, θα βοηθήσει στον έλεγχο τιμών της υψηλής ενέργειας και επίσης να επιστρέψουμε στην υγιή ανάπτυξη, κάτι που χρειαζόμαστε τόσο πολύ».

Ο Χαντ είπε ότι ελπίζει να κάνει την επερχόμενη ύφεση, η οποία προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, «πιο ρηχή και ταχύτερη».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, αυτοχαρακτηρίστηκε ως «ο Σκρουτζ που θα κάνει πράγματα που θα διασφαλίσουν ότι τα Χριστούγεννα δεν θα ακυρωθούν ποτέ».

Ο Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση θα πατάξει μια «εξωφρενική» σπατάλη δημοσίου χρήματος, θα μετριάσει την «τραγωδία» της Trussonomics και θα προσφέρει βεβαιότητα σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

Ο Hunt πιστεύεται ότι επιδιώκει να μειώσει την υποστήριξη των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από 60 δισεκατομμύρια λίρες σε μόλις 20 δισεκατομμύρια  από τον Απρίλιο, και τα σχέδιά του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παρατεταμένο πάγωμα του φόρου εισοδήματος και των εθνικών ασφαλιστικών ορίων.

Η σκιώδης υπουργός, Ρέιτσελ Ριβς, τον κάλεσε να αποφύγει να βάλει όλο το βάρος στους «απλούς εργαζόμενους που ήδη αγωνίζονται».

«Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ήδη γονατίσει», είπε η Ριβς  στο Sky News. «Επτά εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μια επέμβαση ή υποστήριξη του NHS… Δεν πιστεύω ότι η λιτότητα 2.0 μετά τη λιτότητα που περάσαμε τα τελευταία 12 χρόνια είναι η σωστή προσέγγιση».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Χαντ είπε ότι η Βρετανία είναι μια «συμπονετική χώρα» και ότι οι πλουσιότεροι θα πρέπει επίσης να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. «Οι άνθρωποι με τους μεγαλύτερους  ώμους θα σηκώσουν το πιο βαρύ φορτίο», είπε.

Η λιτότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 στόχευσε τον προϋπολογισμό πρόνοιας, αφαιρώντας 37 δισεκατομμύρια λίρες από τα επιδόματα και εισάγοντας περικοπές κοινωνικής ασφάλισης υψηλού προφίλ, όπως το όριο των δύο παιδιών και το ανώτατο όριο παροχών . Τα μεγαλύτερα συμβούλια της Αγγλίας έχουν πει ότι τυχόν περισσότερες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους θα ήταν «χειρότερες από τη λιτότητα» και θα οδηγούσαν σε καταστροφικές μειώσεις στις τοπικές υπηρεσίες.

Ο Χαντ θεωρείται ότι εξετάζει ένα πακέτο στήριξης για την προστασία των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και εκείνων που λαμβάνουν επιδόματα, από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments