Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επίσημα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επίσημα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Αναζητώντας μια πιθανή ρεβάνς με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωσή του στο κτήμα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα μια εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

 Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει ανελέητες επιθέσεις για την ακεραιότητα της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ από την εκλογική του ήττα το 2020, ξεκίνησε την Τρίτη μια προσπάθεια να ανακτήσει την προεδρία το 2024, με στόχο να προλάβει τις πιθανότητες υποψηφιότηττες Ρεπουμπλικανών αντιπάλων.

Αναζητώντας μια πιθανή ρεβάνς με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωσή του στο κτήμα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα μια εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να κερδίσουν όσες έδρες στο Κογκρέσο ήλπιζαν.

Σε μια ομιλία που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ο Τραμπ μίλησε σε εκατοντάδες υποστηρικτές σε μια αίθουσα χορού διακοσμημένη με πολυελαίους και επενδεδυμένη με αμερικανικές σημαίες.

Είπε ότι θα πιέσει για τη θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών και θα επαναπροσλάβει μέλη του στρατού που είχαν απολυθεί επειδή αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19.

Αν και επιτέθηκε στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να αναβιώσει τους ψευδείς ισχυρισμούς του για μαζική νοθεία  το 2020 και δεν ανέφερε τη βίαιη απόπειρα των υποστηρικτών του στις 6 Ιανουαρίου 2021 να εμποδίσουν το Κογκρέσο να πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, ακόμη και σε μια χώρα γνωστή για τις παρατεταμένες προεδρικές εκστρατείες, και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του να αποθαρρύνει άλλους πιθανούς διεκδικητές , όπως τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ή τον ίδιο τον πρώην αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να υποβάλουν υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. .

Ο DeSantis κέρδισε εύκολα την επανεκλογή του ως κυβερνήτης την περασμένη εβδομάδα. Ο Πενς προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ ενώ προωθούσε ένα νέο βιβλίο. Άλλοι πιθανοί Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την προεδρία ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιανγκίν, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι και  ο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Τραμπ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές, στρατολογώντας και προωθώντας υποψηφίους που απηχούσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι του “έκλεψαν” τις εκλογές του 2020 μέσω εκτεταμένης νοθείας.

Αλλά πολλοί από τους υποψηφίους του σε βασικές πολιτείες του πεδίου μάχης έχασαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι να τον κατηγορήσουν ανοιχτά για την προώθηση αδύναμων υποψηφίων που εκτροχιάζουν τις ελπίδες του κόμματος να πάρει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένει στον αέρα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κερδίσουν μια ισχνή πλειοψηφία .

Ο Τραμπ θα επιδιώξει την υποψηφιότητα του κόμματός του, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής έρευνας για τον χειρισμό κυβερνητικών εγγράφων, μια κλήτευση του Κογκρέσου που σχετίζεται με τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις έρευνες πολιτικά υποκινούμενες και αρνήθηκε ότι έκανε αδίκημα.

Ο Τραμπ, 76 ετών, επιδιώκει να γίνει μόνο ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία που υπηρέτησε μη συνεχόμενες θητείες, μετά τον Γκρόβερ Κλίβελαντ, του οποίου η δεύτερη θητεία έληξε το 1897. Ο Μπάιντεν, 79 ετών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να επανεκλεγεί και  πιθανόν να λάβει μια τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα exit poll της Edison Research, επτά στους 10 ενδιάμεσους ψηφοφόρους εξέφρασαν την άποψη ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής, δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος. Στην ίδια δημοσκόπηση, έξι στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι είχαν αρνητική γνώμη για τον Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments