Διεθνή

Δίκη Malaysia Airlines: Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 στην Ουκρανία – Η απόφαση του δικαστηρίου

Δίκη Malaysia Airlines: Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 στην Ουκρανία – Η απόφαση του δικαστηρίου
Διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις βοήθησαν στη διευθέτηση της μεταφοράς στην Ουκρανία του ρωσικού στρατιωτικού πυραυλικού συστήματος BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου, αν και δεν ήταν αυτοί που τράβηξαν τη σκανδάλη

Ολλανδοί δικαστές έκριναν ένοχους τρεις άνδρες για τον ρόλο τους στην κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 πάνω από την Ουκρανία και τους καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη ερήμην.

Ένας τέταρτος άνδρας αθωώθηκε.

Το MH17 ήταν μια επιβατική πτήση που καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες.

Οι τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν ήταν πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Igor Girkin και Sergey Dubinskiy και ο Leonid Kharchenko.

Διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις βοήθησαν στη διευθέτηση της μεταφοράς στην Ουκρανία του ρωσικού στρατιωτικού πυραυλικού συστήματος BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου, αν και δεν ήταν αυτοί που τράβηξαν τη σκανδάλη.

Είναι φυγάδες και πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία. Η έκδοση τους θεωρείται απίθανη.

Ένας τέταρτος  κατηγορούμενος, ο Ρώσος Oleg Pulatov, αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες.

Το περιστατικό το 2014 άφησε τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τα λείψανα των θυμάτων διάσπαρτα σε χωράφια με καλαμπόκι. Η περιοχή εκείνη την εποχή ήταν το σκηνικό των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων, τον πρόδρομο της φετινής σύγκρουσης .

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει την επαρχία του Ντονέτσκ όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο.

Η απόφαση περιελάμβανε επιδίκαση αποζημίωσης 16 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα που θα καταβληθεί από το ολλανδικό κράτος εάν δεν καταβληθεί από τους καταδικασθέντες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τις πρώτες ποινές που επιβλήθηκαν για το MH17 ως “σημαντική απόφαση” από το δικαστήριο της Χάγης.

«Αλλά είναι απαραίτητο όσοι το παρήγγειλαν να καταλήξουν και στο εδώλιο γιατί το αίσθημα ατιμωρησίας οδηγεί σε νέα εγκλήματα», έγραψε στο Twitter. “Πρέπει να διαλύσουμε αυτήν την ψευδαίσθηση. Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο τότε όσο και τώρα- θα είναι αναπόφευκτη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments