Διεθνή

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Για την καταγγελία του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Για την καταγγελία του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών

Πηγή Φωτογραφίας: CNNTURK/AL-MONITOR

 Ο βουλευτής του HDP καταγγέλλει τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι αυτός που κίνησε τα νήματα της τρομοκρατικής επίθεσης, με τους έξι νεκρούς και με τους ογδόντα ένα τραυματίες

Το κουρδικό ζήτημα προσφέρεται για ποικίλες εθνοκεντρικές και λαϊκιστικές αναγνώσεις. Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης γίνεται αντικείμενο απροκάλυπτων δημαγωγικών προσεγγίσεων. Δεν είναι όμως η περίπτωση του HDP, του σοσιαλφιλεύθερου δημοκρατικού κόμματος της γειτονικής μας χώρας. Για αυτό άλλωστε και η καταγγελία του βουλευτή Γκάρο Παïλάν έχει μια ιδιαίτερη αξία.

Ο βουλευτής του HDP καταγγέλλει τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι αυτός που κίνησε τα νήματα της τρομοκρατικής επίθεσης, με τους έξι νεκρούς και με τους ογδόντα ένα τραυματίες. Η αιτίαση είναι πολύ βαριά, διατυπώνεται με ενάργεια και συνοδεύεται από την ευθεία αμφισβήτηση της επίσημης καθεστωτικής εκδοχής ότι η δράστις είναι κουρδικής καταγωγής. Κατά τον Παïλάν, η δράστις κινείται στις πιο ακραίες εκφράσεις του τζιχαντισμού.

Για όποιον επιχειρεί να προσεγγίσει την τουρκική πολιτική ζωή χωρίς εθνικιστικούς παραμορφωτικούς φακούς, το HDP είναι ένα κόμμα ιδιαίτερα προωθημένο σε σχέση με τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, τα κόμματα εξουσίας της γείτονος, αλλά και συγκριτικά με μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Έχοντας ιδρυθεί πριν από μόλις δέκα χρόνια, το HDP είναι φιλοκουρδικό, αποφεύγοντας όμως τις κουρδικές θωπείες προς άγραν ψήφων. Πολιτικά φιλελεύθερο, αγωνίζεται για την προώθηση της σύγχρονης δικαιωματικής ατζέντας και την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας στη συνταγματική αρχιτεκτονική της χώρας. Ο πάντα διορατικός Ερντογάν παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών του HDP σε ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, στις πιο πρόσφατες εκλογές,  το HDP κατάφερε να υπερβεί το εκλογικό όριο του 10%, κέρδισε το 13% των ψήφων και 80 έδρες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Όντας ιδιαίτερα προσεκτικό σε ζητήματα συνεργασιών, αποφεύγει τις ευκαιριακές συμπλεύσεις με κόμματα και με πολιτικά πρόσωπα που αρδεύονται από έναν αδιέξοδο εθνολαϊκισμό και έναν αντι – Ερντογάν λόγο χωρίς εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Σοσιαλφιλελεύθερο, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών τοποθετείται στα κεντροαριστερά του τουρκικού πολιτικού συστήματος και αγωνίζεται για το σεβασμό των μειονοτήτων στην πράξη, είτε πρόκειται για μειονότητες κοινωνικές, είτε εθνοτικές όπως είναι οι Αλεβίτες και βέβαια, οι Κούρδοι.

Η καταγγελία του Γκάρο Παïλάν δεν έγινε εν θερμώ, η παρέμβασή του δεν ήταν πολιτικά «εμπύρετη» και αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, τον Τούρκο πρόεδρο πιο ανήσυχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments