Διεθνή

Κίνα: Προς χαλάρωση τα μέτρα για «μηδενική Covid» μετά τις διαδηλώσεις

Κίνα: Προς χαλάρωση τα μέτρα για «μηδενική Covid» μετά τις διαδηλώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφίες από REUTERS

Από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας δόθηκαν οι πρώτες ενδείξεις κάποιας πιθανής χαλάρωσης της αυστηρής πολιτικής τους για “μηδενική Covid”

Από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας δόθηκαν οι πρώτες ενδείξεις κάποιας πιθανής χαλάρωσης της αυστηρής πολιτικής τους για “μηδενική Covid” έπειτα από ένα κύμα οργισμένων διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

Η προσέγγιση της Κίνας απέναντι στον ιό βρίσκεται ενώπιον “νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων“ χάρη στον λιγότερο επικίνδυνο χαρακτήρα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού και την πρόοδο του εμβολιασμού, δήλωσε η αντιπρόεδρος Σουν Τσουνλάν απευθυνόμενη χθες, Τετάρτη, στην Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC). Την Τρίτη το Πεκίνο είχε ήδη αποφασίσει να επιταχύνει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.

Η Σουν, από τα κεντρικά πρόσωπα της κινεζικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πολιτική “μηδενικής Covid” στα σχόλιά της, σύμφωνα με τις δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, γεγονός το οποίο επιτρέπει να υπάρξουν ελπίδες ότι η στρατηγική αυτή, η οποία έχει αναστατώσει εδώ και τρία χρόνια την καθημερινή ζωή των Κινέζων και την οικονομία της χώρας, θα χαλαρώσει σύντομα.

Εξοργισμένοι από τα επανειλημμένα lockdown και τα σχεδόν καθημερινά τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό, χιλιάδες Κινέζοι διαδήλωσαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, την Σανγκάη, την Γκουανγκτζόου ή ακόμη και την Ουχάν, στην οποία είχαν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Για τις κομμουνιστικές αρχές, αυτό είναι το πιο εκτεταμένο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989. Μετά τον αιφνιδιασμό τους, κάλεσαν σε “καταστολή” για να περιορίσουν το κύμα αυτό, αλλά εμφανίστηκαν επίσης να δίνουν δείγματα για κάποια χαλάρωση στο μέτωπο της υγειονομικής πολιτικής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments