Διεθνή

ΟΑΣΕ: Οι υπουργοί δεν καταλήγουν σε συμφωνία

ΟΑΣΕ: Οι υπουργοί δεν καταλήγουν σε συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: OSCE/DW

Δεν υπήρξε συναίνεση επ' αυτού, με βάση όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Λοτζ

Ολοκληρώθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας το Συμβούλιο Υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του (ΟΑΣΕ) δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ψήφισμα. Δεν υπήρξε συναίνεση επ’ αυτού, με βάση όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Λοτζ. «Είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της οργάνωσης και ο λόγος για αυτό είναι γνωστός», είπε ο Ράου, αναφερόμενος στον πόλεμο.

Είναι επίσης γνωστή η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών μελών στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ράου, ωστόσο, θα ήταν άσκοπο να αναζητήσουμε ένα γενικό, τελικό έγγραφο που δεν θα είχε καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα: «Αυτό δεν θα είχε ωφελήσει την αξιοπιστία του οργανισμού».

Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ εξακολουθεί να χρησιμεύει ως φόρουμ διαλόγου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας,  οποία θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ από τον Ράου το επόμενο έτος.

Η οργάνωση δεν είναι ούτε παράλυτη, ούτε σε κώμα, ούτε νεκρή, αλλά μάλλον έχει δείξει την αντοχή της σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη στιγμή.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στα 57 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, η συνάντηση στο Λοτζ έγινε χωρίς τον Ρώσο επικεφαλής του τμήματος, Σεργκέι Λαβρόφ, επειδή η Πολωνία του είχε αρνηθεί την είσοδο. Αντίθετα, η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον Οργανισμό..

Είναι αξιομνημόνευτο ότι, μόλις χθες, ο Λαβρόφ εξαπέλυσε ευρεία επίθεση εναντίον της οργάνωσης από τη Μόσχα: «Το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη του ΟΑΣΕ έχουν καταστραφεί». Ο ΟΑΣΕ θεωρείται ότι κυριαρχείται από τη Δύση και έτσι, έχει χάσει τη σημασία του ως μεσολαβητής. Ο Λουκάσεβιτς εκφράστηκε στο Λοτζ με παρόμοιο τρόπο και σε παρόμοιο τόνο με τον πολιτικό προϊστάμενό του, φθάνοντας στο σημείο να απαξιώσει πλήρως τον οργανισμό.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι  ΟΑΣΕ, με έδρα τη Βιέννη, προέκυψε από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 1975 και η οποία προώθησε την ύφεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τον Οκτώβριο καταδίκασε, όμως, τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία ως πράξεις τρόμου κατά του άμαχου πληθυσμού, απόφαση που ήγειρε τις άμεσες αντιδράσεις των Ρώσων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments