Διεθνή

Βρετανία: Συνελήφθη Ρώσος ολιγάρχης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Βρετανία: Συνελήφθη Ρώσος ολιγάρχης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου guardian

Η Βρετανία έχει επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε περισσότερα από 1.200 άτομα και πάνω από 120 οντότητες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε έναν «πλούσιο Ρώσο επιχειρηματία» ως ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα στο πλαίσιο καταστολής διεφθαρμένων ολιγαρχών.

Ο 58χρονος ήταν μεταξύ των τριών ανδρών που συνελήφθησαν από αξιωματικούς του Combatting Kleptocracy Cell (CKC) την Πέμπτη σε μια «κατοικία πολλών εκατομμυρίων λιρών» στο Λονδίνο, ανέφερε η NCA.

Συνελήφθη ως ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνωμοσία για εξαπάτηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπουργείο Εσωτερικών) και συνωμοσία για διάπραξη ψευδορκίας, ανέφερε η NCA.

Ένας 35χρονος συνελήφθη στις εγκαταστάσεις αφού εθεάθη να φεύγει με μια τσάντα που περιείχε χιλιάδες λίρες σε μετρητά. Επίσης συνελήφθη κι ένας 39χρονος, ανακοίνωσε η αστυνομία. 

Ο γενικός διευθυντής της NCA, Graeme Biggar, δήλωσε ότι το CKC, το οποίο ιδρύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων και να διαταράξει τις διεφθαρμένες ελίτ, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εγκληματική δραστηριότητα των ολιγαρχών, στους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών που τους υποστήριξαν και σε αυτούς που συνδέονται με η ρωσική κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνάμεις και τις τακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαταράξουμε αυτήν την απειλή», ανέφερε ο Biggar σε δήλωση.

Η NCA είπε ότι μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει σχεδόν 100 «διαταραχές» – που περιγράφονται ως ενέργειες που αποδεδειγμένα εξάλειψαν ή μείωσαν μια εγκληματική απειλή – εναντίον ελίτ που συνδέονται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους δυνητικούς τους παράγοντες.

Αυτές περιελάμβαναν μια σειρά από εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε λογαριασμούς που διατηρούνται από άτομα που συνδέονται με Ρώσους υπό κυρώσεις.

Η Βρετανία έχει επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε περισσότερα από 1.200 άτομα και πάνω από 120 οντότητες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments