Διεθνή

Le Monde: Σε αδιέξοδο το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία

Le Monde: Σε αδιέξοδο το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και η στρατιωτική απάντηση στη Συρία και το Ιράκ υπονομεύουν την επανέναρξη του διαλόγου με αυτή τη μειονότητα.

Η επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και η στρατιωτική απάντηση στη Συρία και το Ιράκ υπονομεύουν την επανέναρξη του διαλόγου με αυτή τη μειονότητα.

Στο Ντιγιαρµπακίρ, τη µεγάλη πόλη στα νοτιοανατολικά της κυρίως κουρδικής χώρας, τα µάτια είναι καρφωµένα στα σύνορα µε το Ιράκ και τη Συρία. Στις 20 Νοεµβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» , ως αντίποινα για την επίθεση που έγινε στις 13 Νοεµβρίου στη λεωφόρο Istiklal, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία άφησε πίσω της 6 νεκρούς και 81 τραυµατίες.

Οι πρώτες αεροπορικές επιδροµές προκάλεσαν το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές που κατείχαν οι µαχητές του Εργατικού Κόµµατος του Κουρδιστάν (PKK) και στη Συρία, σε εκείνες που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι περιοριζόµαστε µόνο σε αεροπορική επιχείρηση» , δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 21 Νοεµβρίου, κατά την επιστροφή του από το Κατάρ. Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ιµπραήµ Καλίν, επανέλαβε αυτές τις παρατηρήσεις τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάµεις ήταν έτοιµες να επέµβουν στη βόρεια Συρία «ανά πάσα στιγµή».

Αν και µια τέτοια επιχείρηση απαιτεί την έγκριση των Ηνωµένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που είναι στρατιωτικά παρόντες στην περιοχή, οι τουρκικές αρχές διατηρούν σταθερά από τον Μάιο την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν νέα στρατιωτική επίθεση, την τέταρτη από το 2016. Η Άγκυρα έχει δύο στόχους: να επεκτείνει την υπάρχουσα ουδέτερη ζώνη προκειµένου να διασφαλίσει τα σύνορα µε τη Συρία και να χρησιµοποιήσει το πρόσφατα κατακτηµένο έδαφος για να στείλει πίσω µερικά από τα 4 εκατοµµύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος. Η εξαγγελία εξωτερικής παρέµβασης επηρεάζει πολύ άµεσα την εσωτερική δυναµική του τουρκικού πολιτικού παιχνιδιού, και ειδικότερα τη θέση του κουρδικού εκλογικού σώµατος, η ψήφος του οποίου θα είναι καθοριστική στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραµµατιστεί για την άνοιξη του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments