Διεθνή

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 10μήνου οι τιμές εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 10μήνου οι τιμές εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Πηγή Φωτογραφίας: energy intelligence

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν 2,35 δολ. ή 2,8% στα 80,33 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου

 Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, επεκτείνοντας μια πτωτική τάση, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση αντιστάθμισαν τυχόν ανοδικές επιπτώσεις από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν 2,35 δολ. ή 2,8% στα 80,33 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,01 δολ. ή 2,6%. στα 74,92 $.

«Σε αυτή την αγορά, το κλίμα είναι πιο αρνητικό», δήλωσε ο Eli Tesfaye, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. “Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI $60 ανά βαρέλι όπως πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι τα $80 θα είναι το νέο υψηλό και θα εκπλαγώ πολύ να δω κάτι υψηλότερο από αυτό.”

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό έξι μηνών και οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε δύο εβδομάδες αφού τα στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν ισχυρή αμερικανική οικονομία και οδήγησαν τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν πρόσφατα.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε πτώση την Τρίτη, αλλά και πάλι ενισχύθηκε από τα στοιχήματα σε υψηλότερα επιτόκια, μετά το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων τη Δευτέρα.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση.

Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, προκαλώντας προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αυξήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η αγορά ζύγιζε τον αντίκτυπο στην παραγωγή ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό που επιβλήθηκε από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, συμβάλλοντας στην αστάθεια της αγοράς. Μέχρι στιγμής υπάρχει “έλλειψη αντίκτυπου στις ρωσικές ροές”, δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

“Οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές και η παραγωγή απλώς δεν πέφτουν, μαζί με τους φόβους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων – το αργό πετρελαίου παρασύρεται στην κλίση του κινδύνου των ευρύτερων αγορών”, δήλωσε ο Smith.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον υπογράψει το ανώτατο όριο τιμών. Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου στη Ρωσία τον Ιανουάριο-Νοέμβριο αυξήθηκε 2,2% από πέρυσι σε 488 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος αναμένει μια ελαφρά μείωση της παραγωγής μετά τις τελευταίες κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments