Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Δημοκρατικός Γουόρνοκ νικητής στην Τζόρτζια

Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Δημοκρατικός Γουόρνοκ νικητής στην Τζόρτζια
Με καταμετρημένο το 99% των εκτιμώμενων ψήφων, λαμβάνει το 50,8% έναντι 49,2% του Γουόκερ, σύμφωνα με την Edison Research

Ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ κέρδισε την επανεκλογή του στη Γερουσία των ΗΠΑ στον σκληρό δεύτερο γύρο της Τζόρτζια την Τρίτη, ενισχύοντας την ισχνή πλειοψηφία του κόμματός του, καθώς αντιμετώπισε την πρόκληση του Ρεπουμπλικανού πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ.

Με καταμετρημένο το 99% των εκτιμώμενων ψήφων, λαμβάνει το 50,8% έναντι 49,2% του Γουόκερ, σύμφωνα με την Edison Research.

Το αποτέλεσμα εδραιώνει την Τζόρτζια ως κράτος πεδίου μάχης που είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον κερδίσει τρεις κούρσες για τη Γερουσία τα τελευταία δύο χρόνια στο πρώην προπύργιο των Ρεπουμπλικανών και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την πολιτεία το 2020.

Η ήττα του Γουόκερ αποτελεί επίσης οπισθοδρόμηση για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επιδιώκει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για να διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο το 2024. Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε τον Γουόκερ και δεκάδες άλλους Ρεπουμπλικάνους υψηλού προφίλ στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, αλλά τελειώνει με μικτό ρεκόρ στους πιο ανταγωνιστικούς του αγώνες.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο για μια πλειοψηφία 51 εδρών στη Γερουσία των 100 εδρών, κάτι που θα διευκολύνει ελαφρώς την προώθηση των υποψηφίων του Μπάιντεν για δικαστικές και διοικητικές θέσεις.

Πολλά νομοθετήματα θα απαιτούν ακόμη την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Όμως, με μια επιπλέον ψήφο, οι Δημοκρατικοί μπορεί να μην χρειάζονται πάντα τη συνεργασία των κεντρώων γερουσιαστών Joe Manchin και Kyrsten Sinema, οι οποίοι ήταν συχνά σε αντίθεση με το κόμμα τους καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να προωθήσουν τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν ένα πιο τρομερό οδόφραγμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν οριακή πλειοψηφία στις 8 Νοεμβρίου, αν και δεν πέτυχαν το «κόκκινο κύμα» που είχαν προβλέψει ορισμένοι στο κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments