Διεθνή

Covid-19: Η επιστροφή ενός ιού που δεν έφυγε ποτέ

Covid-19: Η επιστροφή ενός ιού που δεν έφυγε ποτέ

Πηγή Φωτογραφίας: ledevoir

Η επάνοδος ενός ιού που δεν έφυγε ποτέ κινητοποιεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Κίνα

Τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του σε εργαστήρια της Γουχάν στην ανατολική Κίνα, ο κορωνοïός επιστρέφει, σύμφωνα με όσα δηλώνουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η επάνοδος ενός ιού που δεν έφυγε ποτέ κινητοποιεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Κίνα.

Πιο αναλυτικά, ο Φρανσουά Μπρον, υπουργός Υγείας της Γαλλίας επανήλθε με νέες δηλώσεις για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή ότι η απόφαση για την υποχρεωτικότητα της μάσκας για τον κορωνοϊό στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της επιδημίας της Covid-19, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης.

Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι το ένατο κύμα συνεχίζει να ανεβαίνει και ότι αυξάνονται οι νοσηλείες στη Γαλλία. Το ένατο κύμα της επιδημίας Covid-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται στη χώρα, κύμα που σχετίζεται με αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

Μετά από αρκετές εβδομάδες πτώσης, τα ποσοστά επίπτωσης συνέχισαν να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Γαλλίας, υπό την επίδραση ενός κύματος που εξακολουθεί να οδηγείται από την παραλλαγή Omicron. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ το ποσοστό των νέων εισαγωγών φαίνεται ωστόσο να μειώνεται (+7%, έναντι +13% την προηγούμενη εβδομάδα). Και οι θάνατοι, στα νοσοκομεία και στα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, άρχισαν να αυξάνονται ξανά.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση αρκείται, προς το παρόν, στο να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας, αλλά φροντιστές, επιδημιολόγοι, σύλλογοι ασθενών την προτρέπουν να την επιβάλει μόνον σε κλειστούς χώρους.

Αποκλίνουσα φαίνεται να είναι η στάση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέθ Μπορν, η οποία εισηγείται την καθολική χρήση της μάσκας, ενώ ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι διατεθειμένος να περιμένει λίγο ακόμη, αν και ήδη έχει εμφανιστεί να κυκλοφορεί, φορώντας μάσκα προστασίας σε δημόσιους χώρους.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα του σχεδόν ενάμιση δισεκατομμυρίου κατοίκων, κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει πως «η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα. Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η πρόληψη και ο έλεγχος, θα είναι δύσκολο να αποκοπεί εντελώς η αλυσίδα μετάδοσης».

«Αυτή τη στιγμή, η επιδημία στην Κίνα […] εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, και υπό τέτοιες συνθήκες, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή πρόληψη και έλεγχος, θα είναι δύσκολο να αποκοπεί εντελώς η αλυσίδα μετάδοσης», προσθέτει  ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πρόκειται για ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Ουσιαστικά, οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ένατο κύμα του ιού και διάφορες παραλλαγές και υποπαραλλαγές της Omicron. Στις περιπτώσεις των παραλλαγών, έχουμε να κάνουμε με προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό, ενώ, στις περιπτώσεις των υποπαραλλαγών, ο προσβληθείς οργανισμός αντιμετωπίζει ορισμένες από τις συνέπειες και σε πιο βραχύ χρονικό διάστημα.

Είναι πραγματικό κρίσιμο να γίνει κτήμα μας ότι ο εμβολιασμός με αξιόπιστα εμβόλια μπορεί να μην μας απαλάσσει πλήρως από τον κίνδυνο, αλλά, κυριολεκτικά, σώζει ζωές στην πράξη. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους πλέον δύσπιστους ιατρούς, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για αρτιότερη και πιο έγκυρη αντιμετώπιση του ιού, όταν ο οργανισμός έχει προσβληθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments