Διεθνή

Πορτογαλία: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για χρυσές βίζες φέρνει το “τέλος” του προγράμματος

Πορτογαλία: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για χρυσές βίζες φέρνει το “τέλος” του προγράμματος

Πηγή Φωτογραφίας: holbornassets

Η χρυσή βίζα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών προγραμμάτων

 Οι επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» της Πορτογαλίας, που δίνει δικαιώματα διαμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο.

Η χρυσή βίζα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών προγραμμάτων.

Στην Πορτογαλία, έχει προσελκύσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να κάνουν μια σημαντική επένδυση στην Πορτογαλία, όπως η αγορά ακινήτων. Στη συνέχεια, τους δίνονται δικαιώματα διαμονής και τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλη τη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης.

Όμως ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε στις 2 Νοεμβρίου η κυβέρνησή του θα αξιολογούσε το 10ετές σχέδιο, αμφισβητώντας εάν το πρόγραμμα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ακόμη.

Ο Murat Coskun, Διευθύνων Σύμβουλος της Get Golden Visa, είπε ότι τα σχόλια του Κόστα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο στην όρεξη» για το μέτρο, με την εταιρεία του να έχει πενταπλασιάσει τις έρευνες.

Τα στοιχεία της συνοριακής υπηρεσίας SEF την Κυριακή έδειξαν ότι οι επενδύσεις μέσω χρυσών βίζας αυξήθηκαν κατά 48% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο στα 65 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκαν κατά 41% από πέρυσι.

Ο Vasco Silva, Διευθύνων Σύμβουλος της Kleya, η οποία βοηθά αλλοδαπούς να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, είπε ότι η εταιρεία του είχε λάβει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβαινε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι επενδυτές είχαν βιαστεί να αποφασίσουν μόνο σε περίπτωση που το πρόγραμμα είχε τροποποιηθεί ή απορριφθεί.

«Εάν δεν υπάρχει κατοικία βάσει επενδυτικού προγράμματος, (οι επενδυτές) απλώς θα αγνοήσουν τη χώρα», προειδοποίησε ο Σίλβα, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από 10.000 βίζες που εκδόθηκαν από το 2012 είχαν βάλει την Πορτογαλία «στο χάρτη».

Το πορτογαλικό παράρτημα της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International (TI) δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί τέτοια προγράμματα ως πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια.

Ο Σίλβα είπε ότι αυτό δεν συνέβη επειδή όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, από τράπεζες μέχρι δικηγόρους, έπρεπε να συμμορφωθούν με «πολύ αυστηρούς κανόνες».

«Δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε εγκληματίες ή χρήματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την πηγή», είπε ο Σίλβα. «Μπορεί να συμβούν εξαιρέσεις, αλλά θα είναι μία στις 10.000 ή δύο στις 10.000 και φυσικά αυτές είναι που βγαίνουν στο χρηματιστήριο».

Η Βρετανία ακύρωσε τις χρυσές βίζες τον Φεβρουάριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για εισροή παράνομων ρωσικών χρημάτων. Η Πορτογαλία ανέστειλε τις χρυσές βίζες για τους Ρώσους, αλλά 431 είχαν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς από τη στιγμή που ξεκίνησε, σύμφωνα με το SEF.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments