Διεθνή

ΕΕ: Σε ενεργειακές επενδύσεις 20 δισ. από την αγορά άνθρακα για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

ΕΕ: Σε ενεργειακές επενδύσεις 20 δισ. από την αγορά άνθρακα για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όταν ρυπαίνουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκεντρώσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά άνθρακα για επενδύσεις με στόχο να βοηθήσει να τερματιστεί ταχύτερα η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Τετάρτη.

Ειδικότερα, διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης να συγκεντρώσουν το 60% των απαιτούμενων κεφαλαίων από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, στο οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα από την αγορά άνθρακα που κατευθύνονται σήμερα σε πρωτοποριακές πράσινες τεχνολογίες

Το υπόλοιπο 40% θα προέλθει από έσοδα από πωλήσεις αδειών CO2 που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όταν ρυπαίνουν.

Η τιμή αυτών των αδειών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, , με τη σειρά της, τα έσοδα που λαμβάνουν οι χώρες από την πώλησή τους σε εταιρείες που εκπέμπουν ρύπους. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε τομείς όπως η επέκταση των ΑΠΕ, οι εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια και τα έργα για την απανθρακοποίηση στη βαριά βιομηχανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει όλα να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ το 2023.

Οι τιμές των αδειών άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί εν μέρει λόγω των αυστηρότερων στόχων μείωσης των εκπομπών, στο πλαίσιο των οποίων θα συρρικνωθεί η προσφορά αδειών CO2 που είναι διαθέσιμες αυτή τη δεκαετία.

Η τιμή αναφοράς για την άδεια άνθρακα στην ΕΕ διαπραγματευόταν σήμερα, Τετάρτη, περίπου στα 88 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με το Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει τα χρήματα για νέες ενεργειακές επενδύσεις να προέρχονται από άδειες πώλησης που απόκεινται στο «αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς» – ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην απορρόφηση των πλεοναζουσών αδειών στην αγορά άνθρακα και στην αποτροπή της υπερπροσφοράς.Χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία αντιτάχθηκαν σε αυτήν την ιδέα, προειδοποιώντας ότι το παιχνίδι με το αποθεματικό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά άνθρακα και να μειώσει την τιμή του άνθρακα στην ΕΕ.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα προσπαθήσουν επίσης να συνάψουν συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα για μια ευρύτερη αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα, η οποία έχει κεντρική θέση στην επίτευξη του στόχου της Ένωσης για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

πηγή:energia

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments