Διεθνή

Παρέμβαση Σοïλού για Ιμάμογλου: Θα περιμένω την οριστική απόφαση

Παρέμβαση Σοïλού για Ιμάμογλου: Θα περιμένω την οριστική απόφαση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εδώ, πρέπει να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις, με βάση και το κείμενο του τουρκικού Συντάγματος

Μιλώντας για την υπόθεση του Εκρέμ Ιμάμομγλου, ο υπουργός Σουλειμάν Σοïλού δήλωσε ότι δεν είχε την εξουσία να αποπέμψει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, λόγω του περιεχομένου της υπόθεσης, αλλά έχει το δικαίωμα να τον καθαιρέσει, όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει. Πιο ειδικά, ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος παρενέβη στις πολιτικές και νομικές εξελίξεις με συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNN Turk. Η παρέμβαση του Σ. Σοïλού έχει αυξημένη βαρύτητα, επειδή διαθέτει τη νομική δυνατότητα να παύσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου από το αξίωμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, ο Σοïλού διευκρίνισε: «Δεν έχω το δικαίωμα της απόλυσης (σ.σ.: του Ιμάμογλου), αλλά μπορώ να τον παύσω από τα καθήκοντά του. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο μετά την απόφαση, την οποία θα λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο». Κινούμενος σε αυτήν την γραμμή σκέψης, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε: «Ο νομάρχης έπειτα θα κηρύξει εκλογές μέσα σε 10 μέρες και μετά θα γίνουν εκλογές. Έχω αρμοδιότητες που μου δίνει ο νόμος και θα τις χρησιμοποιήσω».

Ο Σουλειμάν Σοïλού συμπλήρωσε ότι «ο νομικός κανόνας είναι ένας κανόνας δικαίου, τον οποίο θεσπίζει η Πολιτεία για όλους. Δεν έχει ατομικό χαρακτήρα. Αφορά τους πάντες. Ο χαρακτήρας του είναι γενικός και απρόσωπος». Το ζήτημα του Εκρέμ Ιμάμπολου βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας της Τουρκίας, διότι φαίνεται ότι είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την πολιτική συμπάθεια των τουρκικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Με δεδομένη όμως την πρόσφατη καταδικαστική δικαστική απόφαση, το ερώτημα που εγείρεται είναι και νομικό: Ο Ιμάμογλου μπορεί ή όχι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις ερχόμενες εκλογές;

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει καταδικαστεί για εξύβριση δημοσίων αρχών. Αυτή αφορά και τον πρόεδρο της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το εκάστοτε πρόσωπο που ενσαρκώνει τον θεσμό. Και αφού η εξύβριση αφορά το πρόσωπο του προέδρου, αφορά κατ’ επέκταση και τον τουρκικό λαό που τον εξέλεξε. Συνεπώς, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Ωστόσο, ο Ιμάμογλου έχει υποβάλει αίτημα για την αναστολή της ποινής. Αν το αίτημα γίνει τελικά δεκτό, έχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Επίσης, ο Ιμάμογλου είναι δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, δηλαδή στον Σουλειμάν Σοïλού.

Ο Σοïλού έχει τη νομική δυνατότητα να καθαιρέσει – ανά πάσα στιγμή – τον Ιμάμογλου από τη θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και, στη θέση του, μπορεί να ορίσει ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κωνσταντινούπολης. Με τη σημερινή παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών αποσαφηνίζει τις προθέσεις του και το πολιτικό τοπίο: ο Σοïλού θα τον παύσει από τα καθήκοντά του, μόνον όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments