Πολιτική

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Αναλυτικά τι θα συζητήσουν

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Αναλυτικά τι θα συζητήσουν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεν αλλάζει την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Πρόκειται για την τακτική συνεδρίαση, που πλέον πραγματοποιείται κάθε δυο μήνες και στο επίκεντρο μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά θέματα όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα και οι διαστάσεις τους.

Προς το παρόν πάντως η Άγκυρας, επιμένει στην τακτική “καρότο και μαστίγιο” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία προσπάθεια να συγκεράσει και να “συμβιβάσει” το εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τετ α τετ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, Άννας Μαρίας Μπούρα και Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες, υπό το βλέμμα του διπλωματικού σύμβουλου του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος παλινδρόμησε στην επιθετική ρητορική. Και ενώ θεωρητικά τουλάχιστον και η Άγκυρα – γιατί για την Αθήνα είναι βέβαιο- επιθυμεί έστω τη διατήρηση ανοιχτών των ελάχιστων διαύλων επικοινωνίας, με ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές για πυραυλικό χτύπημα. Διαφημίζοντας για πολλοστή φορά τον τουρκικό πύραυλο Tayfun, γνωστοποίησε ότι ζήτησε την αύξηση της εμβέλειάς του στα χίλια χιλιόμετρα. “Τα 560 χιλιόμετρα δεν τα θεωρούμε αρκετά. Είχαμε σχετική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. ‘Ποιά είναι η τελική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;’, ρώτησα. Θα φτάσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Θυμήθηκε ξανά τα «σχέδια» για εισβολή ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναθυμήθηκε τα “σχέδιά” του για εισβολή στην Ελλάδα “μια νύχτα” όπως συνηθίζει να απειλεί, ενώ αναφερόμενος στην παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών, επιχείρησε για μιά ακόμη φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο. “Χθες ή σήμερα στο Αιγαίο και πάλι έκαναν κάποιες τρέλες. Βέβαια και οι δικοί μας έκαναν αυτό που πρέπει. E μην το κάνεις. Κάτσε ήσυχα. Μην τα βάζεις με μας. Εμείς δεν έχουμε μέλημα να έχουμε εμπλοκή μαζί σας στο Αιγαίο. Κάποτε αυτές τις εμπλοκές τις αποκαλούσαν ᾽᾽dog fights’. Εἰπα στους συνεργάτες μου.. αυτή η ορολογία είναι άσχημη, όμως τους είπα αν χρειαστεί θα κάνετε αυτό που πρέπει” δήλωσε.

Η ελληνική πλευρά, αμετακίνητη και αυτή από τη δική της στρατηγική αρνείται να ακολουθήσει τους τακτικισμούς της Άγκυρας και την πολιτική της όξυνσης, αλλά επιμένει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και των αναθεωρητικών σχεδιασμών της γείτονος. Σε αυτο το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς έστειλε σκληρή απάντηση στην Άγκυρα μέσω Βελιγραδίου. “Δεν ζούμε σε ήρεμους καιρούς. Αναφέρομαι στον αναθεωρητισμό, ο οποίος σε συνδυασμό με τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες και απειλές πολέμου είναι κάτι που η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά λόγω της παράλογης ρητορικής της Τουρκίας. Αλλά θα ήθελα να πω από εδώ, από το Βελιγράδι, ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας” διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα επιμένει στους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας

Παράλληλα, η Αθήνα δεν εγκαταλείπει την πεποίθηση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα πρέπει – ακόμη και υπό τις παρούσες προκλητικές συνθήκες- να παραμένουν ανοιχτοί με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει τον τόνο. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλισμών στη Βουλή, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι συνεργάτες των κυρίων Μητσοτακη και Ερντογάν και απάντησε πως είναι “λογικό και επιβεβλημένο να ξανανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments