Αθλητισμός

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Το δίδυμο των Βιλντόσα – Νέντοβιτς και η απειλή που κόβει τον αντίπαλο στα δύο

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Το δίδυμο των Βιλντόσα – Νέντοβιτς και η απειλή που κόβει τον αντίπαλο στα δύο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς συμπλήρωσε επτά ευρωπαϊκούς αγώνες στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς συμπλήρωσε επτά ευρωπαϊκούς αγώνες στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα. Όσους ακριβώς είχε μετρήσει ο προκάτοχός του, Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς, προτού απολυθεί. Με τη διαφορά πως ο παλιός είναι όντως αλλιώς και όχι ο νέος εξίσου ωραίος, καθώς με τον 65χρονο Μαυροβούνιο στα ηνία, έναντι του… 38χρονου γιου του, η ομάδα του Βελιγραδίου κουβαλά ένα θετικότατο ρεκόρ 5-2 με 3/4 εντός και δύο σημαντικά διπλά (Άλμπα, Παρτίζαν).

Προφανέστατα η προσθήκη του Λούκας Βιλντόσα στο ρόστερ, ως βασικού κουμανταδόρου, βελτίωσε τη συνολικά ανταπόκριση της ομάδας του Βελιγραδίου στις απαιτήσεις της EuroLeague. Όπως επίσης η ενεργοποίηση του Νεμάνια Νέντοβιτς, που είχε χάσει τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της χρονιάς.

Σπάνε τα κοντέρ του usage

Οι δυο τους, ως σούπερ σταρ αυτού του επιπέδου, ορίζουν φυσικά τις περισσότερες επιθέσεις της ομάδας τους ενόσω βρίσκονται στο παρκέ. Το ποσοστό του Αργεντινού πόιντ γκαρντ στην κλίμακα usage αγγίζει το 30%, ενόσω του Σέρβου “εκτελεστή” ξεπερνά το 34%!

Παράλληλα οι δυο τους συνθέτουν ένα από τα πιο δημιουργικά κι αποδοτικά δίδυμα στη διοργάνωση. Τον Βιλντόσα θα τον συναντήσεις στην πρώτη 20άδα τόσο των προσωπικών πόντων όσο και των πόντων που δίνουν από ασίστ. Η συνολική συνεισφορά του ανά ματς είναι 24.2 πόντοι. Την ίδια ώρα ο Νέντοβιτς είναι υπεύθυνος για 21.7 πόντους του Αστέρα ανά παιχνίδι στην EuroLeague.

Λογικό είναι κάθε αντίπαλη άμυνα να επικεντρώνεται σε αυτό το δίδυμο και τα όσα μπορούν να κάνουν Βιλντόσα και Νέντοβιτς όταν βρεθούν με την μπάλα στα χέρια. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Φακούντο Καμπάσο, παρότι μπήκε στην αποστολή για την Ελλάδα, δεν θ’ αγωνιστεί στο ΣΕΦ.

Το παιχνίδι μακριά από την μπάλα

Το ζητούμενο είναι, βέβαια, τι γίνεται με τους παίκτες που κινούνται μακριά απ’ αυτήν. Ένας από τους βασικότερους άξονες επίθεσης του Ερυθρού Αστέρα, εξ αρχής της σεζόν λόγω της φύσης των παικτών του, είναι το παιχνίδι δίχως την μπάλα. Τα κοψίματα δηλαδή προκειμένου ο καθείς να βρεθεί σε θέση απειλής, να δεχθεί την πάσα και να επιχειρήσει προσπάθεια.

Μάλιστα η ομάδα του Ιβάνοβιτς, ξέχωρα από το γεγονός πως με 9.9% είναι η τρίτη των 18 της διοργάνωσης που επιτίθεται σε τέτοιες καταστάσεις πίσω από τον Ολυμπιακό του 11.4% και την Άλμπα του 10.9%, είναι ταυτόχρονα εξόχως αποτελεσματική. Διότι καταφέρνει να βρίσκει 1.16π. ανά κατοχή (7.9π προς 6.9 κατοχές)!

Αυτός είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος που εμφανίζει ως τώρα ο Ερυθρός Αστέρας για να φτάνει στο καλάθι, καθώς από τον χειριστή του πικ εν ρολ παίρνει μόνο 0.98π ανά κατοχή και από καταστάσεις catch and shoots (που έρχεται δεύτερη) αποκομίζει 1.1π.

Εξατομικεύοντας τις επιδόσεις αυτές, ο (τραυματίας) Χασάν Μάρτιν είναι αυτός που σε ποσοστό 20% τελειώνει τις περισσότερες επιθέσεις μετά από κόψιμο, προσφέροντας 1.2π ανά κατοχή. Τις κορυφαίες επιδόσεις σκοραρίσματος πάντως έχουν ο τρίτος Πετρούσεβ και ο τέταρτος Μίτροβιτς, παρουσιάζοντας δύο σπουδαία νούμερα. Ιδίως το 1.57π ανά κατοχή είναι εντυπωσιακό, χωρίς το 1.45π ανά κατοχή του έμπειρου φόργουορντ να υστερεί ιδιαίτερα.

Ολυμπιακός σε ανοικτό γήπεδο

Συνολικά οι ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου έχουν μειώσει ως ένα βαθμό τα ποσταρίσματα επί θητείας Ιβάνοβιτς, αφού ούτως ή άλλως κερδίζουν ελάχιστα (0.65π ανά κατοχή), ενώ πολύ σπάνια ανοίγουν το παιχνίδι, προτιμώντας ξεκάθαρα τις σετ επιθέσεις για να αποφασίσουν έκτοτε τι θα κάνουν με την μπάλα οι Βιλντόσα – Νέντοβιτς.

Κάτι που είναι βέβαιο πως θα επιδιώξουν απόψε στο ΣΕΦ (22/12, 21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) για να μην αφήσουν το σκορ ν’ ανέβει σε ύψη που δεν μπορούν να φτάσουν. Ο Ολυμπιακός έχει την ευχέρεια να τους “χτυπήσει” σε αυτήν τους την αδυναμία, αφού είναι εξίσου ανεπαρκείς στις επιστροφές, και να τους τιμωρήσει για λάθη που θα κάνουν, βρίσκοντας πόντο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Σ’ αυτήν την περίπτωση το 10-5 δεν θα ‘ναι πολύ μακριά.

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments