Διεθνή

ΠΟΥ: Εξέδωσε νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του HPV

ΠΟΥ: Εξέδωσε νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του HPV

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα όταν γίνεται πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, δηλαδή στις ηλικίες 9 – 14 ετών.

ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), κάποιοι τύποι του οποίου σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, ακόμη και μια δόση του εμβολίου μπορεί να παρέχει επαρκή προστασία κατά του ιού. Έτσι, η σύσταση ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

Μία ή δύο δόσεις για κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών

Μία ή δύο δόσεις για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-20 ετών Δύο δόσεις με χρονική απόσταση 6 μηνών για γυναίκες άνω των 21 ετών Ωστόσο, οι δύο δόσεις θεωρούνται απαραίτητες για κορίτσια και γυναίκες σε ανοσοκαταστολή.

Η σύσταση για άπαξ εμβολιασμό στοχεύει στο να καλυφθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των νεαρών κοριτσιών, καθώς διαπιστώνεται ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του HPV παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από το 2019 έως το 2021, η χορήγηση πρώτης δόσης μειώθηκε κατά 25%. Δηλαδή, το 2021 εμβολιάστηκαν 3,5 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια σε σύγκριση με το 2019.

O HPV (Human Papilloma Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τα θηλώματα (υπερκερατώσεις), τις μυρμηγκιές, τους κάλους και τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλες μορφές καρκίνου που δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού στο γυναικείο πληθυσμό ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρώπη. Έως και 95% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον ιό HPV.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα όταν γίνεται πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, δηλαδή στις ηλικίες 9 – 14 ετών. Καλό είναι ωστόσο να εμβολιάζονται και μεγαλύτερα κορίτσια και γυναίκες, αλλά και αγόρια στην εφηβεία (τα αγόρια μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν στις σεξουαλικές τους συντρόφους).

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το εμβόλιο κατά του HPV περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τα κορίτσια 11 – 15 ετών. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 6 μηνών. Εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών, τότε συνιστάται και 3η δόση, τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη δεύτερη.

Εάν το εμβόλιο χορηγηθεί μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας, επίσης συστήνονται 3 δόσεις, η δεύτερη 2 μήνες μετά την πρώτη, και η τρίτη 6 μήνες μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments