Διεθνή

Για την «ενεργειακή» εμμονή της Τουρκίας στην Κύπρο

Για την «ενεργειακή» εμμονή της Τουρκίας στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: lenergeek

Επιμένει, για ακόμη μια μέρα, η τουρκική πλευρά για το νέο ενεργειακό κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Επιμένει, για ακόμη μια μέρα, η τουρκική πλευρά για το νέο ενεργειακό κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, αυτή τη φορά.

Ιδιαίτερα, σε δήλωση για το νέο απόθεμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, η Τουρκία προειδοποίησε: «Κανείς δεν μπορεί να ψάξει και να εξάγει την υφαλοκρηπίδα μας».

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με το απόθεμα που βρέθηκε στις εργασίες γεώτρησης που πραγματοποιήθηκαν από την κοινοπραξία που σχηματίστηκε από την ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni και τη γαλλική TotalEnergies με την άδεια του ψευδοκράτους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιγκλίτς δήλωσε: «Καμία χώρα, εταιρεία ή πλοίο δεν επιτρέπεται στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δραστηριότητες της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς και παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού».

Η νέα παρέμβαση της τουρκικής πλευράς συμπλήρωσε ότι «δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης διεξάγονται μονομερώς χωρίς την άδεια της ΤΔΒΚ, που είναι ο κοινός ιδιοκτήτης όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση στην την Ανατολική Μεσόγειο και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι η Τουρκία που κατηγορεί την ελληνική πλευρά για κλιμάκωση της έντασης και, πιο συγκεκριμένα, προσάπτει στην κυπριακή πλευρά ότι καλλιεργεί κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό όμως μας το είπε και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέροντας τεχνηέντως και την «Ανατολική Μεσόγειο» ανάμεσα στα εδάφη, που απειλεί η Ελλάδα.

Εδώ πρόκειται για εξόφθαλμη επίδειξη πολιτικής μηχανικής. Οι όροι αντιστρέφονται. Δεν είναι η Τουρκία που προκαλεί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό όμως το επιχείρημα μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας, στην περιοχή, αλλά δεν υπηρετεί τη διεθνή νομιμότητα. Στη βόρειο Κύπρο, υπάρχει απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για παράνομη εισβολή και κατοχή, εδώ και πενήντα χρόνια και η περί το αντιθέτου επιμονή της τουρκικής πλευράς έχει μετατραπεί σε εμμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments