Διεθνή

Η Τουρκία ετοιμάζει ένεση ρευστότητας ύψους 3,3 δισ δολαρίων σε τρεις κρατικές τράπεζες

Η Τουρκία ετοιμάζει ένεση ρευστότητας ύψους 3,3 δισ δολαρίων σε τρεις κρατικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο τραπεζικός δείκτης στo χρηματιστήριο Borsa İstanbul σημείωσε κέρδη έως και 2,8%, υπερβαίνοντας τον δείκτη αναφοράς.

Η Τουρκία ετοιμάζει ένεση ρευστότητας ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις κρατικές τράπεζες, με στόχο να ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει ένα νέο πακέτο δανείων ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Η κίνηση του κρατικού επενδυτικού ταμείου θα ενισχύσει το κεφάλαιο των Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası και Türkiye Halk Bankası (Halkbank) κατά 20 δισεκατομμύρια λίρες (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) έκαστη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το επενδυτικό ταμείο, γνωστό ως TWF, κατέχει το σύνολο της Ziraat Bank και κατέχει πλειοψηφικά μερίδια στους άλλους δύο κρατικούς δανειστές.

Ο τραπεζικός δείκτης στo χρηματιστήριο Borsa İstanbul σημείωσε κέρδη έως και 2,8%, υπερβαίνοντας τον δείκτη αναφοράς.

Έξι μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν επικεντρώνεται στην πυροδότηση της οικονομίας μέσω φθηνών δανείων για την αύξηση της παραγωγής και των επενδύσεων.

Το νέο πακέτο δανείων που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση θα είναι περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε την Πέμπτη ότι το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο “σε όλους τους πολίτες” το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση βασίζεται εδώ και πολύ καιρό σε κρατικές τράπεζες για να διατηρήσει τη ροή των πιστώσεων μέσω της οικονομίας, ώστε να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η πτώση της λίρας διέβρωσε τα ταμειακά τους αποθέματα, απαιτώντας από τις αρχές να εισφέρουν κεφάλαια για τέταρτη φορά από το 2019. Το επενδυτικό ταμείο παρείχε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους κρατικούς δανειστές σε τρεις διαφορετικούς γύρους το 2019, το 2020 και το 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments