Ελλάδα

Αγωνία στην Εύβοια για το σεισμό: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Αγωνία στην Εύβοια για το σεισμό: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/evima.gr

Δεκάδες μετασεισμοί έπειτα από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική Εύβοια 

Δεκάδες μετασεισμοί έπειτα από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική Εύβοια προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, με τους επιστήμονες να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά και πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς. Η δόνηση δεν έχει σχέση με τους σεισμούς -λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ- πριν από ένα μήνα στη νότια Εύβοια. Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Σε επιφυλακή είναι και οι αρχές για κάθε ενδεχόμενο.

Τι συζήτησαν οι ειδικοί κατά τη σύσκεψη 

Στην εκτίμηση ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» από τον σημερινό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά κατέληξε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, που συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα. Μετά από αίτημα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της επιτροπής, της οποίας τα συμπεράσματα ήταν καθησυχαστικά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΟ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Όλα εξελίσσονται ομαλά, εκτίμησε η επιτροπή» ανέφερε ο κ. Λέκκας, ενώ σημείωσε ότι «δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments