Διεθνή

Bloomberg: Πολύ κοντά σε συμφωνία Αγγλία – Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Bloomberg: Πολύ κοντά σε συμφωνία Αγγλία – Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το δημοσίευμα «θέλει» τις δύο πλευρές να βρίσκονται μία «ανάσα» από τη συμφωνία, αν και η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Λονδίνο, αλλά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου ήταν πιο κοντά στην επίλυση την Τρίτη.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι είπε στον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη Leo Docherty ότι η Αθήνα επιδιώκει μια λύση «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται αρχαία ελληνικά μαρμάρινα έργα που διακοσμούσαν αρχικά τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

Οι συνομιλίες στην Αθήνα έθιξαν και άλλα διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα. Παρήλθαν ημέρες αφότου μια ελληνική εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είχε μυστικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την επιστροφή του 5ου αιώνα π.Χ. γλυπτά στη συλλογή του μουσείου. Τα υπόλοιπα έργα που σώθηκαν βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βαρβιτσιώτης είπε στον Docherty ότι «η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Το υπουργείο είπε ότι ο Ντότσερτι τόνισε ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και το μουσείο δεν αρνήθηκε ότι έγιναν συνομιλίες, ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της ιστορίας του Σαββάτου στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments