Διεθνή

Η Γαλλία στους «ρυθμούς» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Η Γαλλία στους «ρυθμούς» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η προαναγγελθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γαλλικής κοινωνίας

Η προαναγγελθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γαλλικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, με τις δυνάμεις του φιλελεύθερου μακρονισμού να εμφανίζονται ανυποχώρητες ως προς την ανάγκη της προωθούμενης αλλαγής.

Η Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους κοινωνικούς εταίρους και αύριο Τετάρτη, πριν από την παρουσίαση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στις 10 Ιανουαρίου. Απομένουν να διευκρινιστούν αρκετά σημεία, ιδίως η μετάθεση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 ή 65.

Ωστόσο, η Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε περαιτέρω αυστηροποίηση σε περίπτωση πτώσης της ανεργίας κάτω από το 6%. Η Μπορν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν τοτέμ για την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αδιέξοδο: την εγκατάλειψη ή τη διεξαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης, η οποία θα ισοδυναμούσε με την αποστολή ενός καταστροφικού μηνύματος και θα σηματοδοτούσε την ανεπάρκεια του Μακρόν να κυβερνήσει, όπως εκείνος επιθυμεί μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά ότι, για να αντιμετωπίσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το κάνει τώρα στην αρχή της δεύτερης θητείας του. Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος το 2027. Κατά συνέπεια, ο ανταγωνισμός γύρω από τη διαδοχή του θα είναι όλο και πιο έντονος μέσα στο δικό του στρατόπεδο. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, οι συνδικαλιστικές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments