Διεθνή

«Αναξιόπιστη η διαταγή Πούτιν για εκεχειρία»

«Αναξιόπιστη η διαταγή Πούτιν για εκεχειρία»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  μιλά χωρίς περιστροφές για «αναξιόπιστη απόφαση», που πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνεργάτης και συνομιλητής του Β. Πούτιν, κάνει λόγο για «ουκρανική πονηρία».

Αρχίζουν να πυκνώνουν οι δυνάμεις στην Δύση, οι οποίες αποδοκιμάζουν τη σημερινή συμπεριφορά της Ρωσίας αναφορικά με τον πόλεμο και την εκεχειρία που πρότεινε ο Β. Πούτιν. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  μιλά χωρίς περιστροφές για «αναξιόπιστη απόφαση», που πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνεργάτης και συνομιλητής του Β. Πούτιν, κάνει λόγο για «ουκρανική πονηρία».

Η χριστουγεννιάτικη διαταγή του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός «δεν είναι αξιόπιστη», λέει ο Μπορέλ.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη κατάπαυση του πυρός για τον εορτασμό των Ορθοδόξων Χριστουγέννων ως «μη αξιόπιστη», προσθέτοντας ότι η εντολή του Ρώσου προέδρου φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Μόσχας να «αγοράσει χρόνο για να ανασυγκροτήσει τα στρατεύματά της. Το Κρεμλίνο στερείται παντελώς αξιοπιστίας και αυτή η δήλωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αξιόπιστη. Ήταν η Ρωσία που εξαπέλυσε αυτή την παράνομη επίθεση. Όταν ο επιτιθέμενος μιλάει για κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι η απάντηση που έρχεται σε όλους μας, είναι ο σκεπτικισμός αυτός που έρχεται μπροστά σε μια τέτοια υποκρισία».

Κάλεσε για «συγκεκριμένες ενέργειες επί του εδάφους», συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους παύσης των στρατιωτικών επιθέσεων» και την απόσυρση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Μόσχα από το ουκρανικό έδαφος. Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων ενεργειών, μια μονομερής κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτήσει τα στρατεύματά της και να προσπαθήσει να επιδιορθώσει την πληγωμένη διεθνή της φήμη».

Εντούτοις, η Ρωσία επιμένει στον αρχικό ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία είναι εκείνη που δεν σεβάστηκε την εκεχειρία και ήρξατο χειρών αδίκων. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιμένει ότι «παρά την τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από τη ρωσική ομάδα στρατευμάτων σήμερα, 6 Ιανουαρίου, από τις 12:00 ώρα Μόσχας, το καθεστώς του Κιέβου συνέχισε να βομβαρδίζει οικισμούς και θέσεις ρωσικών στρατευμάτων».

Στο θέμα επανήλθε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αν και δεν γίνεται ιδιαίτερα πειστικός, μετά τις σημερινές εξελίξεις.

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πιστεύει ότι το Κίεβο απέρριψε «το χέρι του χριστιανικού ελέους» αρνούμενος την προτεινόμενη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία της Μόσχας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει «λιγότερο πρόβλημα και πονηριά» στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα χέρι χριστιανικού ελέους απλώθηκε στους Ουκρανούς τη μεγάλη γιορτή. Οι Ουκρανοί ηγέτες το απέρριψαν. Νομίζω ότι οι περισσότεροι στρατιώτες μας που συμμετείχαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση εξέπνευσαν όταν άκουσαν την άρνηση (…) να παύσουν πυρ Χριστούγεννα Λιγότερα προβλήματα και πονηριά!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments