Αθλητισμός

“Έκοψε” Φερνάντες ο ΠΑΟ – “Παλαιολιθικός” Γιοβάνοβιτς – Δύσκολα θα ξαναδούμε την υπερηχητική ΑΕΚ

“Έκοψε” Φερνάντες ο ΠΑΟ – “Παλαιολιθικός” Γιοβάνοβιτς – Δύσκολα θα ξαναδούμε την υπερηχητική ΑΕΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παίζουν το πιο ωραίο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για το πρωτάθλημα των τεσσάρων διεκδικητών, για όσα φάνηκαν από το μεγάλο ντέρμπι, αλλά και για το πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι Πράσινοι με έναν... Φορτούνη, Πινέδα ή Κωνσταντέλια!

Μετά την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι ξεκάθαρο πως τόσο ο τίτλος, όσο και η 2η θέση με θέα στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα αποτελέσουν… “κούρσα για τέσσερις”! Το καρέ Παναθηναϊκός – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός θα δώσει μεγάλη μάχη. Ποιος θα επικρατήσει, ανεξαρτήτως των τωρινών βαθμολογικών διαφορών; Ο πιο σοβαρός, ο πιο αθλητικός, το μεγαλύτερο ρόστερ και αυτός με τις περισσότερες προσωπικότητες. Καθοριστικά ασφαλώς θα είναι και τα μεταξύ τους ντέρμπι.

1) H AEK κέρδισε 1-0 τον Παναθηναϊκό χωρίς να είναι η έστω να θυμίζει την ΑΕΚ του … 2022 (και του “Καραϊσκάκης”), η οποία … έκανε πάταγο τότε με το στυλ ποδοσφαίρου που έπαιζε (“εξωπραγματικό για  Super League”). Μάλιστα εκείνη την “υπερηχητική” ΑΕΚ δεν ξέρω (πολύ αμφιβάλω) αν θα την ξαναδούμε την τρέχουσα σεζόν αφού πρέπει να περιμένουμε να επιστρέψουν τα δίδυμα των δυο πλευρών/εμβόλων, δηλαδή οι Γκατσίνοβιτς/Ελίασον/Μοχαμάντι (ο Ρότα είναι διαθέσιμος), να ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από τις επεμβάσεις που υποβλήθηκαν αλλά και να “ταιριάξουν” με το φορμάρισμα των υπολοίπων… σύμφωνα με το sportdog.gr

2) Η ΑΕΚ κέρδισε χθες (Κυριακή) σε ένα ντέρμπι αλληλεξουδετέρωσης -που από πλευράς θεάματος και επιπέδου ήταν ο … ορισμός της νερόβραστης σούπας και στο οποίο η ισοπαλία θα ήταν ίσως το πιο δίκαιο αποτέλεσμα – γιατί πέτυχε ένα… σπάνιο γκολ (από την γωνία που προήλθε το σουτ του Πινέδα), σε μια φάση που δεν μύριζε με τίποτα γκολ, εκμεταλλευόμενη την…ΣΤΙΓΜΗ και την ΟΜΑΔΙΚΉ ΒΛΑΚΕΊΑ του αντιπάλου. Πιάνοντας “κοιμώμενους” για λίγα δευτερόλεπτα και σε μια εκτέλεση ελεύθερου από τον διαιτητή, 11 ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που ήταν όλοι γύρω και μέσα στην περιοχή του Μπρινιόλι!!! Όλα τα υπόλοιπα και κυρίως οι “πράσινες” δικαιολογίες περί δήθεν φερ πλέι που δεν τηρήθηκε και για τον ζαλισμένο Μπρινιόλι, είναι πιο…  γραφικά κι από το ηλιοβασίλεμα στα Παλαιοχώρια Αμαρύνθου ενώ παραπέμπουν ξεκάθαρα σε επικοινωνιακή “γραμμή”!!

3) Αλήθεια είναι πως κόντρα στους πρωτοπόρους και αήττητους για 16 αγωνιστικές “πράσινους”,  ήταν μια… παραμαζεμένη ΑΕΚ, που δεν πρέσαρε ψηλά, που δεν εφάρμοζε φανατικά το λεγόμενο repress του Αλμέιδα, που δεν ανέβαζε πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή, που δεν έκανε καθαρές φάσεις. Στα μάτια μου η ΑΕΚ συνεχίζει να… χάνει λάδια ΑΛΛΆ στο τέλος της βραδιάς η αντίδραση του Αλμέϊδα και των παικτών του μετρήθηκε σαν καλή. Όχι μόνο γιατί επαναφέραν την διαφορά από τον πρώτο στο -4 αλλά κυρίως γιατί κτίζεις χαρακτήρα όταν μόλις 4 ημέρες μετά το κάζο στα Γιάννινα κερδίζεις στο ντέρμπι τον αήττητο Παναθηναϊκό. Επίσης, οι “κιτρινόμαυροι” έχουν στην συνέχεια πιο βατό πρόγραμμα και σταδιακά θα αρχίσουν και οι επιστροφές τραυματιών ή να ρολάρουν εκεινοι που έχουν ήδη γυρίσει…

4) Θριαμβολογίες για την χθεσινή τακτική του Αλμέιδα μην περιμένετε/όχι από μένα. Άλλωστε δεν θεωρώ πως γενικότερα η ΑΕΚ του Αργεντινού κόουτς, στο κομμάτι τακτικής παίρνει – τουλάχιστον ακόμη – υψηλό βαθμό. Να του δώσω όλα τα … credits όμως, για την πνευματική προετοιμασία των “κιτρινόμαυρων”, την συσπείρωση, το μαχητικό πνεύμα και κυρίως την σοφή στρατηγική του στο ντέρμπι, επιλέγοντας έναν… κόντρα ρόλο για την ομάδα του, παίζοντας πολύ πιο συντηρητικά και διαφορετικά, σπεκουλάροντας τον Παναθηναϊκό. Τελικά το πάθημα των “Ζωσιμάδων” έγινε μάθημα στον κόουτς Ματίας . Κατάλαβε πως με τα υλικά που είχε στην διάθεση του – και κυρίως την κατάστασή τους – θα ήταν σώφρων να παίξει διαφορετικά. Με ρέγουλο, υπομονή και προσοχή, χωρίς ρίσκα. Κάπως έτσι ήρθε και η νίκη, με… “διαφορετικό τρόπο”!

6) Για τον Παναθηναϊκό υπάρχει το … δέντρο, υπάρχει και το…δάσος! Το ντέρμπι στην OPAP Arena Αγιά Σοφιά ήταν το … δέντρο. Ένας Παναθηναϊκός προσαρμοσμένος 100% στις συνθήκες της αναμέτρησης, που κατέβηκε για να μην χάσει ώστε να διατηρήσει το +7 απο την δεύτερη ΑΕΚ και αν μπορούσε να έκλεβε το “διπλό”. Η Ένωση δεν του έκανε καθαρές φάσεις, αυτός είχε δυο (στο 0-0 με τον Μπερνάρ, και στο 1-0 με τον Ιωαννίδη) κι αν ο Αθανασιάδης δεν έκανε την φοβερή απόκρουση και μετά δεν έβρισκε σύμμαχο το δοκάρι του, ίσως ο Παναθηναϊκός για μια ακόμη φορά να αποδεικνυόταν εφτάψυχος και να διατηρούσε το αήττητο του. Υπάρχει όμως και το… δάσος μαζί με το βάθος που έρχεται. Δηλαδή ένας Παναθηναϊκός προβλέψιμος, που τον έχουν μάθει όλοι πόσο μονοδιάστατα παίζει και τον αντιμετωπίζουν (με παίκτη πάνω στον Πέρεθ, χθες ήταν ο Αραούχο, με τα 2 στόπερ πάνω στον Σπόραρ, με άμυνες με βοήθειες πάνω στον Παλάσιος), με κοντό ροτέισον λόγω του προπονητή του, με ξεζουμισμένους όλους τους βασικούς του και με προπονητή σοβαρό μεν αλλά κολλημένο (βλέπε περίπτωση Ιωαννίδη) και λίγο “παλαιολιθικό” ( με τις καθυστερημένες αλλαγές, τις καθυστερημένες μεταγραφές, χωρίς ικανότητα να αλλάξει το παιχνίδι της ομάδας του).

7) Ο Παναθηναϊκός εκτός από έλλειψη λύσεων από τον πάγκο στην ροή του αγώνα (μόνο ο Ιωαννίδης όταν μπαίνει, με τις προσωπικές του ενέργειες δίνει λύσεις και λίγο ο Βαγιαννίδης), στερείται και ηγετικών προσωπικοτήτων, που θα βγουν μπροστά και θα τον κρατήσουν. Για παράδειγμα ο Μάγκνουσον, που θεωρητικά είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, στο χθεσινό ντέρμπι “έφαγε” τρεις…ποδιές! Ο Βέρμπιτς που έχει το τρίτο πιο ακριβό συμβόλαιο στην ομάδα…απογοητεύει, δεν … μπήκε ποτέ στα παπούτσια του Αϊτόρ. Και με εξαίρεση τον Μπερνάρ που παίζει και στο “δεκα” και στα άκρα, δεν υπάρχει άλλος με ικανότητα ντρίμπλας στο 1 vs 1, όπως αυτή του Φερνάντες στον Τσέριν, στην φάση που κέρδισε το πέναλτι. Του Φερνάντες  που τους είχε προταθεί ως παίκτης του Βόλου αλλά δεν τον ήθελαν στον Παναθηναϊκό!!

8) Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αυτή την εποχή παίζουν το πιο ωραίο ποδόσφαιρο. Μάλιστα μόλις σε 4 αγωνιστικές κατάφεραν να μειώσουν σχεδόν στα μισά την διαφορά τους από το “τριφύλλι”. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στο τέλος αυτού του πολύ απαιτητικού μήνα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Με το μομέντουμ, την φόρμα και το πρόγραμμα να μην ευνοεί τους πρωτοπόρους. Ο Παναθηναϊκός και στην Νέα Φιλαδέλφεια απέδειξε πως είναι μια σοβαρή ομάδα αλλά με τις λιγότερες λύσεις στην διάθεσή της. Για παράδειγμα φανταστείτε αυτό τον Παναθηναϊκό με ένα Φορτούνη ή έναν Πινέδα ή έστω έναν Κωνσταντέλια στην 11άδα του. Πόσο διαφορετικός θα μπορούσε να γίνει.Το θέμα πλέον  είναι να δούμε την αντίδρασή του όσο θα χάνει τις διαφορές. Το ματς στην διαχρονική “σκληρή” έδρα των “Ζωσιμάδων”. κόντρα στον φορμαρισμένο ΠΑΣ, θα είναι κρας τεστ για το συγκρότημα του Γιοβάνοβιτς…

9) Ο Ολυμπιακός με τον Μίτσελ έχει βελτιωθεί, έκανε και για πρώτη φορά 3 σερί νίκες φέτος. Το σχήμα με τα 3 σούπερ 10άρια του βγήκε, γιατί ο Φορτούνης είναι μια νέα… μεταγραφή και υπάρχει ένας καταπληκτικός Ιν Μπεομ Χουάνγκ απο πίσω (“είναι ο υπολογιστής μας” ομολόγησε ο Εμβιλά), ο Σωκράτης  έχει συμμαζέψει την άμυνα (αρκεί να αντέξει), ο Ροντινέι αποδεικνύεται “δυναμίτης” ενώ έρχεται και αντίστοιχος αριστερός μπακ. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα και ο Μίτσελ στα δύσκολα /πιο απαιτητικά ματς που θα ακολουθήσουν σίγουρα θα έχει έτοιμη μια “άλλη ιδέα”. Είτε με τον Σαμασέκου σαν τρίτο χαφ, είτε με τον Μασούρα στο ένα άκρο! Επαναλαμβάνω, το “κλειδί” του σαφώς βελτιωμένου και ποιοτικού Ολυμπιακού, είναι ο παικταρας/”υπολογιστής” Ιν Μπεόμ που κάνει τα πάντα και μπορεί να συνεργαστεί με τους πάντες είτε ως 8άρι, είτε ως 6άρι, είτε ως 10άρι…

10) Ο Λουτσέσκου για μια ακόμη φορά έκανε το θαύμα του με τον ΠΑΟΚ. Τον έκανε γκρούπ, με ξεκάθαρη φιλοσοφία, αθλητικές αρχές, που βγάζει καθαρές φάσεις μέσα από το κτίσιμο του παιχνιδιού του. Με αποκάλυψη τον Κωνσταντέλια, με τον Ολιβέιρα επιτέλους να σκοράρει πυκνά και να επιστρέφει η ρέντα του, με τον Ζίφκοβιτς ανεβασμένο μετά το Μουντιάλ, με τους Κοτάρσκι/Αγκούστο να γίνονται σημεία αναφοράς και με τις ομάδες του Ρουμάνου κόουτς σταθερά να φτιάχνουν σερί  στο διάστημα Δεκέμβριου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ο ΠΑΟΚ είναι ξανά μέσα στους στόχους του. Τα τρία σερί απαιτητικά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (και για το Κύπελλο), θα είναι ένα σούπερ κρας τεστ αλλά ο “δικέφαλος” έχει το μομέντουμ. Έρχονται και οι μεταγραφικές ενισχύσεις. Αρχικά με τον πολύ ποιοτικό Τάισον που μπορεί να κάνει την διαφορά για 30 με 40 λεπτά, να δίνει περισσότερα  από όσα παίρνει τώρα απο Μπίσεσβαρ/Μουργκ/Καντουρί. Και στην συνέχεια και με την προσθήκη σεντερ φορ, που ακούγεται πως θα είναι επιπέδου/ισάξιος Ολιβέιρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments