Διεθνή

HDP: Στη διάθεση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων Ερντογάν

HDP: Στη διάθεση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με γραφείο στρατολόγησης τρομοκρατών χαρακτηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας Μπεκίρ Σαχίν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP.

Με γραφείο στρατολόγησης τρομοκρατών χαρακτηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας Μπεκίρ Σαχίν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP. O Γενικός Εισαγγελέας ζητεί ακόμη να τεθεί εκτός νόμου το τρίτο σε εκλογική δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, η οποία έχει εισέλθει σε πρόωρους προεκλογικούς ρυθμούς. Ο Ερντογάν δείχνει έτοιμος να θέσει εκτός νόμου το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αν αυτό υπηρετεί τα εκλογικά συμφέροντά του.

Ιδιαίτερα, κατά τον Μπεκίρ Σαχίν, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών «λειτουργεί σαν το λεγόμενο γραφείο στρατολόγησης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.  Οι δεσμοί του HDP με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ.: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ) είναι γεγονός γνωστό στο έθνος».

Ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει ακόμη πως «η πιο σημαντική απόδειξη αυτού του ισχυρισμού είναι η τριετής δράση των μητέρων των παιδιών και των νέων που συνελήφθησαν. στην οργάνωση με βία ή εξαπάτηση».

Όταν ο Μπεκίρ Σαχίν ερωτήθηκε για το εάν η διαδικασία κλεισίματος της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές, ο Εισαγγελέας απάντησε: «Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Το καθήκον μας έχει τελειώσει από σήμερα. Έχουμε παρουσιάσει όλα τα στοιχεία μας και παρουσιάσαμε τον φάκελο. Για εμάς, η διαδικασία ολοκληρώθηκε».

Μετά την προφορική δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, στο HDP θα δοθεί χρόνος για προφορική υπεράσπιση. Την ημέρα που θα οριστεί, ο εισηγητής, αυτός θα προετοιμάσει την έκθεσή του επί της ουσίας του κατηγορητηρίου, αφού το HDP ολοκληρώσει την υπεράσπισή του τόσο όσον αφορά την υπόθεση της απαγόρευσης. όσο και τη δέσμευση λογαριασμών. Αφού διανεμηθεί η έκθεση στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνέλθει και θα αρχίσει να συζητά το αίτημα κλεισίματος επί της ουσίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της Προϊσταμένης Εισαγγελίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, για δέσμευση των λογαριασμών του κόμματος με ενίσχυση του Δημοσίου, προληπτικά.

Η απαγόρευση λειτουργίας του HDP δεν εξυπηρετεί, στην παρούσα συγκυρία, τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών παραμένει η τρίτη πολιτική δύναμη της γείτονος, συμμετέχει στις προεκλογικές ζυμώσεις για κοινή εκλογική κάθοδο των έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων, αλλά το προεκλογικό τοπίο στην αντιπολίτευση παραμένει θολό και ασαφές. Αν ο Ερντογάν αποφασίσει την απαγόρευσή του, θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, μετά την δικαστική καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το κοινωνικό θερμόμετρο θα ανεβεί κατακόρυφα και το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί, με συνέπεια η απαγόρευση να λειτουργήσει σαν επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων για τα αντιπολιτευτικά κόμματα, τα οποία θα βρεθούν πιεσμένα να διαμορφώσουν κοινό πρόγραμμα και να συμμετάσχουν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο, τη στιγμή που ο Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του στάσιμα, στο 30% περίπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι δυνατόν να θέσει εκτός νόμου το HDP, το κατεξοχήν σύγχρονο κόμμα του γειτονικού πολιτικού συστήματος, στην περίπτωση που διαγνώσει ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση μεταξύ των Τούρκων εκλογέων. Αυτό είναι όμως ένα ενδεχόμενο, που απομακρύνεται μετά την δικαστική καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments