Διεθνή

Για το κεντροδεξιό γεγονός Μελόνι

Για το κεντροδεξιό γεγονός Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Αρχείου/AP PHOTO

Σχεδόν double score κάνει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι. 31,3% συγκεντρώνουν τα Αδέλφια της Ιταλίας έναντι 17,5% των Πέντε Αστέρων και 14%  του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Σχεδόν double score κάνει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι. 31,3% συγκεντρώνουν τα Αδέλφια της Ιταλίας έναντι 17,5% των Πέντε Αστέρων και 14%  του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Πλέον, η πολιτική ηγεμονία έχει λάβει πασίδηλα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξαντληθούν ερμηνευτικά στην φωτογένεια του προσώπου της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Η Μελόνι πήρε στα σοβαρά την σπουδαία πολιτική αποστολή, που της ανέθεσαν οι Ιταλοί πολίτες στις 22 Οκτωβρίου.

Έτσι, η πρωθυπουργός ξεγλίστρησε επιδέξια από τον κίνδυνο του πολιτικού αυτοθαυμασμού και στάθμισε την προειδοποίηση ότι η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Λόγω της ισχύος των κανόνων της και της αλληλεξάρτησης των φιλελεύθερων οικονομιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πια ένας τόπος, όπου οποιαδήποτε αμφισβήτηση των βασικών αρχών του συστήματος συνεπάγεται πολύ υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος. Η νέα πρωθυπουργός άφησε πίσω της τον εθνοκεντρισμό νεοφασιστικών οργανώσεων και μερίμνησε να κάνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, με την ίδια να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η σημερινή συνάντηση της Μελόνι με την επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν επιβεβαιώνει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός προετοιμάζεται, όπως επισημαίνει η Commission και η ιταλική πλευρά, «εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου και θα είναι αφιερωμένη, κυρίως, στο μεταναστευτικό και στην οικονομία».

Επιπρόσθετα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει, από την δική της πλευρά, ότι η Ιταλία κινείται προς την ευρωπαική – δυτική κατεύθυνση και στην αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος και στη στάση απέναντι στον πόλεμο. Η επικεφαλής της Commission αναφέρει, μετά τη σημερινή συζήτηση με την Μελόνι, ότι, πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «εξασφαλίζουμε ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ».

Κίνδυνοι για αυτήν την αρκετά αδόκητη ηγεμονία της Ιταλίδας πρωθυπουργού υπάρχουν, βέβαια. Το Δημοκρατικό Κόμμα θέτει με πραγματιστικούς όρους το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο διαλόγου με τους Φιλελεύθερους. Και ο Ματέο Σαλβίνι, ο ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δημιουργεί προσκόμματα και δυσκολίες με τις συχνές αντιμεταναστευτικές κορώνες και τους εκλογικά προσοδοφόρους τοπικισμούς του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments