Διεθνή

Κίεβο: Οι Ρώσοι χτύπησαν 86 φορές σε μία ημέρα το Σολεντάρ [vid]

Κίεβο: Οι Ρώσοι χτύπησαν 86 φορές σε μία ημέρα το Σολεντάρ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: i24news.tv

Γιατί οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν την πόλη των 10.000 κατοίκων

Οεπικεφαλής της ρωσική παραστρατιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner – και στενός σύμμαχος του Πούτιν – ανακοίνωσε σήμερα πως οι μαχητές του κυρίευσαν την κρίσμης σημασίας πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Μονάδες της Βάγκνερ έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Σολεντάρ», ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, προσθέτοντας πως συνεχίζουν οι μαχητές συνεχίζουν να δίνουν μάχες σε «αστικό περιβάλλον», σε κάποιους τομείς στο κέντρο της, περικυκλώνοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων ανέφερε ακόμη πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας..

Η Βάγκνερ ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram πως έδωσε στους περικυκλωμένους ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Θολό το τοπίο

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, το ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Wagner έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο του Σολεντάρ, καθιστά μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η οργάνωση μισθοφόρων και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλη» την πόλη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του κ. Πριγκόζιν ενώ στο διάγγελμά του χθες βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του χθες το πρωί λόγο περί «τακτικών προελάσεων» ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπό; των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς — πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments