Διεθνή

Η νέα άρνηση Μενέντεζ, η «ισχυρή πατρίδα» Μητσοτάκη

Η νέα άρνηση Μενέντεζ, η «ισχυρή πατρίδα» Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews.com

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία

Στην άρνηση της ελληνικής πλευράς προσκρούει η διαγραφόμενη πρόταση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από τα νομοθετικά σώματα την έγκριση για την πώληση σαράντα μαχητικών αεροσκαφών F – 16 στην Τουρκία. Ήδη, στο περιοδικό Politico φιλοξενούνται οι απορριπτικές τοποθετήσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ενώ, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο να διακόψει άμεσα την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική του.

Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει το F. -35 πώληση στην Ελλάδα.

Η προοπτική πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους βουλευτές στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν, οι οποίοι ανησυχούν για την αργή πορεία της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τις εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και την στροφή του έθνους προς τον αυταρχισμό. Από την πλευρά του, ο Έλληνα πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες από την Κομοτηνή, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να θωρακίζει την άμυνα και την ασφάλειά της και να κινείται σταθερά με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία.  Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λοζάνης. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι διάλογος με δυνάμεις του παραλόγου δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός. «Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα».

«Υποσχεθήκαμε μια μεγάλη, ισχυρή πατρίδα και το πετύχαμε», δήλωσε με νόημα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments