Διεθνή

Ηandelsblatt: Ο λόγος που πρέπει η Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιό της

Ηandelsblatt: Ο λόγος που πρέπει η Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιό της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το πρόβλημα για τους Ρώσους, ωστόσο, είναι ότι η πραγματικότητα δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί με τους ευσεβείς πόθους τους.

Η Ευρώπη είναι παγωμένη, εξαθλιωμένη και πεινασμένη – τουλάχιστον στον παράλληλο κόσμο της ρωσικής προπαγάνδας, σχολιάζει η Handelsblatt. Μια διαδικτυακή ταινία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT δείχνει μια οικογένεια να κάνει κατάληψη σε ένα σκοτεινό διαμέρισμα με χειμωνιάτικα ρούχα και να αναγκάζεται να φάει το χάμστερ της κόρης της τα Χριστούγεννα. Οι ίδιοι φταίνε, είναι το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, εκείνοι που επιβάλλουν κυρώσεις στον σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας βυθίζονται στη δυστυχία.

Το πρόβλημα για τους Ρώσους, ωστόσο, είναι ότι η πραγματικότητα δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί με τους ευσεβείς πόθους τους. Οι οικονομολόγοι αναμένουν στην καλύτερη περίπτωση μια ήπια ύφεση στην ΕΕ, ενώ η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναμένει τώρα ακόμη και το τέλος της ύφεσης συνολικά. Και στη Γερμανία, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως: ο εφοδιασμός είναι πρακτικά εξασφαλισμένος για τον φετινό χειμώνα.Η κατάσταση στη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική. Οι δυτικές κυρώσεις, τιμωρία για τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, έχουν όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι ένα μέσο που αμφισβητείται εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον: το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για ένα “νέο οικονομικό σοκ” που θα μειώσει “σημαντικά” την οικονομική δυναμική.

Οι χώρες τoυ G7 είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο να επιτρέψουν την είσοδο των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά μόνο εάν διακινούνται σε ανώτατη τιμή 60 δολάρια ανά βαρέλι (περίπου 159 λίτρα). Χώρες όπως η Νότια Κορέα προσχώρησαν στο τιμωρητικό μέτρο. Η ΕΕ μποϊκοτάρει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, με εξαίρεση το πετρέλαιο που κατευθύνεται στην Κεντρική Ευρώπη μέσω του αγωγού Druzhba.

Το G7 θέλει να επιτύχει δύο στόχους: να μειώσει τα ρωσικά κρατικά έσοδα και να σταθεροποιήσει την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι και οι δύο στόχοι θα επιτευχθούν. “Ορισμένοι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβαινε στα 150 δολάρια το βαρέλι”, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος κράτους του G7 μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. “Αυτό δεν έχει συμβεί.”

Αντιθέτως, από τότε που θεσπίστηκε το ανώτατο όριο τιμών, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να πέφτει – και το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις.

Η Ινδία και η Κίνα, ειδικότερα, εκμεταλλεύονται την κατάσταση: αν και δεν έχουν ενταχθεί στο ανώτατο όριο τιμών, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να αποθηκεύσουν φτηνή ενέργεια. “Και οι δύο χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές”, εξήγησε ο αξιωματούχος του G7. Τώρα θα μπορούσαν να επιβάλουν “προσιτές” τιμές. Η Σιμόνε Ταλιαπιέτρα από το Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει: “Η Ινδία και η Κίνα είναι οι ωφελημένες του ενεργειακού πολέμου”.

Η ρωσική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει αυξανόμενες “οικονομικές δυσκολίες”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του G7. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές εξαγωγές της χώρας του ως μοχλό πίεσης έναντι της Δύσης, βρίσκεται έτσι αντιμέτωπος με οδυνηρές οικονομικές επιλογές.

“Το 2023 θα είναι μια πολύ χειρότερη χρονιά για τις ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων από ό,τι το 2022”, λέει ο Γ. Κλούγκε από το Stiftung für Wissenschaft und Politik (SWP) με έδρα το Βερολίνο. Οι νέες κυρώσεις δημιουργούν “σημαντικά εμπόδια” για τις ρωσικές εξαγωγές. “Η Ρωσία πρέπει να προωθήσει το πετρέλαιό της στην αγορά με υψηλές εκπτώσεις”, υποστηρίζει ο Kluge.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments